Quantcast

ÉTKEZÉS

Meglepő, mire utalhat, ha kellemetlen a leheleted

Meglepő, mire utalhat, ha kellemetlen a leheleted
© Pexels

Sokszor hajlamosak vagyunk átsiklani a testünk által küldött jelek fölött, pedig a legtöbb dolognak, ami szervezetünkben lezajlik komoly oka van.

Az alacsony szénhidrát bevitel még mindig nagy népszerűségnek örvend a diétázók körében. Ha azonban hosszú távon nem fedezzük a szénhidrátszükségletünket, fennáll a hiánytünetek kialakulásának kockázata. Erre utalhat például a rossz lehelet is, amely ebben az esetben nincs összefüggésben a szájhigiéniánkkal. 

A szénhidrátra ellenségként tekintenek

Sok ember sikeresen lefogyott már a szénhidrátmennyiség csökkentésével, nem csoda, hogy ez a fogyókúrás módszer még mindig nagyon népszerű. Vannak azonban kevésbé egészséges, túlzottan szigorú változatai is ennek a módszernek, ahol a szénhidrátok nem csak nagymértékben csökkennek, hanem lehetőség szerint teljesen kikerülnek az étrendből, hogy tovább növeljék a fogyás sikerét.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne alkalmazzunk teljes szénhidrátmentességet. Ha manapság még szinte rossz szemmel is nézik a szénhidrátokat, a szervezetnek energiaszállítóként éppúgy szüksége van rájuk, mint az egészséges fehérjére. Ha pedig valaki nem kap elég szénhidrátot, hiánytünetek léphetnek fel, amelyek önmagukban is elég rosszak, de a diétánk sikerességét is teljesen ellehetetlenítik.

A szénhidráthiány tünetei

1. Folyamatos fejfájás és koncentrációs gondok

A szénhidrátok az emésztőrendszerben glükózra bomlanak le, amire agyunknak a működéshez szüksége van. Ha túl kevés szénhidrátot viszünk be, az agy energiája hiányzik, ami koncentrációs problémákat okoz. Például kevésbé tudunk új dolgokra emlékezni, és nehezen tudunk olvasni. A szénhidráthiány a vércukorszintet is csökkenti, ami fejfájást okoz.

A kevés szénhidrát kínzó fejfájást okozhat.
Fotó: Pexels
 

 2. Rossz lehelet

Napi 30 grammnál kevesebb szénhidráttal a szervezet zsírégetéshez folyamodik, hogy energiát termeljen – ez az úgynevezett ketózis. Ez jó a fogyáshoz., a folyamat során azonban ketontesteknek nevezett kémiai vegyületek jönnek létre, amelyek a légzésen keresztül ürülnek ki. Sajnos ezeknek nem túl jó az illata, így a rossz lehelet is utalhat szénhidráthiányra.

3. Emésztési zavarok

Az élelmi rostok rendkívül fontosak az egészséges táplálkozáshoz, és segíthetnek megelőzni a különböző betegségeket, mint például a magas vérnyomás. Emellett serkentik a bélműködést és biztosítják, hogy ne szenvedjünk székrekedéstől, vagy puffadástól. Az élelmi rostok főként az egészséges, szénhidrátban gazdag élelmiszerekben találhatók meg, mint például a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek – ezért nem szabad teljesen nélkülöznünk.

4. Folyamatos éhség és rossz hangulat

A szénhidrátok igazi boldogítók lehetnek, mert felpörgetik az úgynevezett boldogsághormon szerotonin termelődését, ami jó hangulatba hoz bennünket. És ha ez nem lenne elég, a szervezet azonnal sóvárgást jelez, ha nem jut elegendő energiához szénhidrátokból. Ennek a legrosszabb esetben egy igazi falatozás a vége, a vércukorszint rövid időre megemelkedik – majd ugyanilyen gyorsan ismét leesik, amitől ismét fáradtnak és bosszúsnak érezzük magunkat. Ezzel szemben a szervezet által csak lassan feldolgozható, a vércukorszintet állandóan tartó, úgynevezett összetett szénhidrátok (pl. gabonatermékek, hüvelyesek, zöldségek) tudatos fogyasztása segít.

5. Sportolás közbeni könnyű fáradtság

Sportolás közben elégethetjük azt az energiát, amit a szénhidrátok biztosítanak számunkra. Ha ez a raktár azonban üres, akkor a szervezet fehérjéket használ pótlásként, amelyekre valójában az izomépítéshez és az izomműködéshez van szükségünk. Egyrészt teljesen hiábavaló az erőnléti edzésünk, mert az izmok egyáltalán nem tudnak növekedni, másrészt gyorsabban elfáradunk, és nem tudunk annyit edzeni, amennyit szeretnénk.

Via

Még több tipp az egészséges és sikeres diétához

5 diétásnak hitt étel, ami valójában hízlal

Ez a diéta a hosszú élet titka: akik fogyasztják, 80 évig is élnek

Meglepő: ezt fogyaszd ebéd után kávé helyett, ha fáradt vagy