Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fontos jel

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. június 14.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünet
Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rákbetegségekre akár az alvás közbeni fájdalom is figyelmeztethet. 


Dr. Deborah Lee, a Dr Fox Online Pharmacy munkatársa elárulta, hogy mi a leggyakoribb tünet, ami a rákbetegségek miatt késő este rosszabbodhat, amikor a beteg próbál aludni. Kiderült, hogy a rákos betegek körülbelül 38 százaléka mérsékelt vagy súlyos fájdalmat tapasztal, amikor lefekszenek az ágyba este. Ez egy olyan tünet, ami először nem biztos, hogy nyilvánvaló, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szakember azt tanácsolja, ha a probléma már legalább 3 hete fennáll valakinek, hogy azonnal forduljon orvoshoz. 

A fájdalom, amit nem lehet, mihez kapcsolni

Dr. Deborah Lee szerint az olyan fájdalom, amit éjszaka érzünk valamiféle rákbetegséget jelezhet, különösen abban az esetben, ha egyébként semmiféle sérülés vagy trauma nem érte a testünket. Emellett azonban még más jelei is lehetnek annak, hogy baj van: 

Más tünetek is előfordulhatnak, például étvágytalanság, fogyás, rossz közérzet, fáradtság és kimerültség, hányinger és hányás vagy láz

– jelentette ki a szakértő. 

Ez lehet az oka az éjszakai fájdalolmnak

Arra is született magyarázat, hogy a rákbetegség miatti fájdalom, miért erősödik fel éjszaka. Kiderült, hogy ez idő alatt a rák gyorsabban növekszik, ezért a legyengítő tünetek gyakran a késői órákban jelentkeznek, ezzel megnehezítve az elalvást. 

Ha lefekszel, ez megváltoztatja a daganat és a környező szövetek súlyeloszlását, ami potenciálisan fájdalmat okozhat

– mondta Dr. Deborah Lee.

Fontos a háziorvoshoz fordulni

Habár könnyen lehet, hogy valamiféle más betegség áll az éjszakai fájdalom hátterében, de mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvost, és beszámolni a panaszunkról, ha már legalább három hete fennáll a probléma. Érdemes lehet egy naplót is vezetni a különféle tünetekről, és arról, hogy mikor, milyen fájdalmat tapasztalunk, mert ez segíthet az orvosoknak is a diagnózis felállításában. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves