Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MUNKA

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022. szeptember 01.

1 perc olvasás

ELLE

menstruáció szabadnap munka munkahely menstruációs szabadság
Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is
© supersizer / Getty Images

Spanyolország után Magyarországon is bevezették a menstruációs szabadságot. Utánajártunk, hogy kiket érint pontosan, és hogyan lehet igénybe venni.


Hatalmas sikert aratott Európa-szerte, amikor Spanyolország nemrég bevezette a menstruációs szabadságot. Úgy tűnik, a hírek Magyarországra is elértek, ugyanis Terézváros képviselő-testülete ma elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek. 

Csak papírral jár a szabadnap

A döntés egyetlen szépséghibája, hogy a szabadnap nem automatikus, a spanyol rendszerhez hasonlóan itt is orvosi igazolással kell alátámasztani a problémát. Kétévente kell beszerezni azt a papírt, amely kimondja, hogy az adott nő számára a menstruáció az átlagnál nagyobb fájdalommal jár. 

Az ötletet egyébként Terézváros polgármestere nyújtotta be, aki a következőként vélekedik a menstruációról:

A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy dobj be két Algoflexet meg No-spát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve, vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. 

A politikus célja, hogy mindenkire kiterjedjen a Terézvárosban már bevezetett intézkedés. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves