Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024. január 12.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek
A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet
© Shutterstock

A rák jeleire fontos figyelni. 


A ráknak olyan tünetei is lehetnek, amit sokan nem vesznek komolyan. Az egyik legalattomosabb fajtája a hasnyálmirigyrák, ami különösen veszélyes, mert sokszor nagyon csendben támad, és csak már a késői diagnózisra kerül sor. 

Gyakori a tünetmentesség

A hasnyálmirigyrák sokáig maradhat tünetmentes vagy csak olyan jelei mutatkoznak meg, amiből senki sem gondol arra, hogy nagy baj lehet. Most azonban eláruljuk, hogy mik azok a jelek, amikre érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

  • Hasi fájdalom
  • Hátfájás
  • Új cukorbetegség
  • Sárgaság
  • Ok nélküli fogyás
  • Általános fájdalomérzet

Ezt kell tudni a has és hátfájdalomról

Korai figyelmeztető jel lehet a hát- vagy hasfájás. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a fájdalom mindenképpen erős, lehet tompa is, de segíthet felismerni, hogy rosszabb lehet, amikor az érintett személy eszik vagy fekszik, és jobban érzi magát, amikor előrehajol. Ezért érezhetik a betegek lefekvéskor, hogy valami nincs renden. Természetesen a tünetek hátterében más betegség is állhat, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, ha a probléma már egy ideje fennáll.

A cukorbetegség kialakulása

A cukorbetegség kialakulása néha a hasnyálmirigyrák előfutára lehet, különösen akkor, ha a megjelenése nem kapcsolódik súlygyarapodáshoz. A Pancreatic Cancer Action Network szerint a cukorbetegség a hasnyálmirigyrák kockázati tényezője vagy tünete lehet.

A hasnyálmirigyrák nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál az embereknél, akik régóta (több mint öt éve) cukorbetegek, mint azoknál, akik nem szenvednek cukorbetegségben

– írták a közleményben.

A szakértők kiemelik, hogy az ok nélküli fogyásra is figyelni kell, különösen akkor, ha egyébként az érintett sokat eszik, de mégis egyre soványabb. Ha ezeknek a tüneteknek bármelyike jelentkezik, nem árt elmenni egy orvoshoz, mert a korai diagnózis életmentő lehet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves