Botox helyett anti-aging diéta. Na, de miről is van szó pontosan? Máris eláruljuk!
Miért tűnik valaki 50 felett is ragyogónak, míg másik már 30 körül is fáradtnak látszanak? Akár hiszed, akár nem, de a válasz gyakran nem a génekben keresendő, és nem is abban, hogy milyen drága krémeket kensz az arcodra. Nem, a titok sokszor az étrend minőségében leledzik, és ilyenkor talán értelmet nyert az „az vagy, amit megeszel” mondás. Összeállításunkban most megmutatjuk, mi az az anti-aging diéta, és arra megpróbálunk választ adni, miért kellene már ma elkezdened e szerint táplálkoznod.
Az étel jóval több mint pusztán energiaforrás. Az étel a sejtek építőanyaga, ami egyfajta pajzsot képez a káros hatások ellen, valamint a leghatékonyabb fegyver a korai öregedéssel szemben is. Persze ez csak akkor igaz, ha olyan ételekkel táplálod a tested, amik tényleg jót tesznek neki. Nyilván most jogosan merülhet fel benned a kérdés, melyek ezek az ételek? Melyek azok a tápanyagban gazdag források, amik öregedésgátló hatással is bírhatnak, amik feszesebb bőrt, több energiát és jobb közérzetet biztosítanak? Alább mutatjuk őket!
A lazac, a makréla vagy éppen a szardínia remek omega-3 forrás, ami köztudottan segít megvédeni a sejteket a gyulladásoktól, csökkenti a bőr szárazságát, valamint a kollagén megőrzésében is partner. Ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztása rugalmasabb, frissebb és üdébb bőrt eredményezhet.
A bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, a málna és az eper nemcsak finomak, hanem kiváló antioxidáns források is, amik semlegesítik a szabad gyököket, azaz lassítják az öregedést. Emellett ezek mind tele vannak C-vitaminnal is, ami elengedhetetlen a kollagéntermeléshez.
A kardiológusok egyöntetűen állítják, az avokádó jót tesz a szív egészségének, de ha ez nem volna elegendő érv a fogyasztása mellett, akkor fontos kiemelni, hogy csodás E- és C-vitamin forrás is, ennek köszönhetően pedig természetes módon erősíti a bőr védőrétegét. Rendszeres fogyasztása puha, táplált, üde bőrt eredményez, ilyen hatást pedig lássuk be, talán egyetlen krém sem képes elérni.
Mandula, dió, chia- és lenmag szintén szerves részét képezik az anti-aging diétának. Ezek tele vannak cinkkel, szelénnel és E-vitaminnal, ami mind-mind támogatják a bőr megújulását és hozzájárulnak a feszességhez.
A spenót, a brokkoli és a kelkáposzta is tökéletes K-vitamin és folsav forrás, arról pedig már nem is beszélve, hogy rostokban is gazdag ételek. Ezek nemcsak erősítik az ereket, hanem a gyulladásokat is minimalizálják, miközben a sejtek regenerálódását is segítik.
Ha a cél a fiatalos megjelenés, akkor célszerű hosszú távon kerülni a finomított cukrokat, a feldolgozott ételeket, a bő olajban sült fogásokat és az alkoholt. Ezek ugyanis mind-mind gyorsíthatják a kollagén lebomlását, szárítják a bőrt, és elősegítik a ráncot idő előtti megjelenését.
Természetesen, ha most jársz az életmódváltás elején, akkor nem kell egyik napról a másikra mindent drasztikusan megváltoztatnod. Próbálj meg fokozatosan haladni, már az is sokat számít, ha hétről hétre kialakítasz egy új, jó szokást. A lényeg a következetesség és a tudatosság, Na, és persze az apró örömökről sem kell feltétlenül lemondani, mértékkel néha egy-egy kocka étcsoki vagy egy kis fagyi is beleférhet.
(via Citymagazine)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!