Quantcast

PIHENÉS

Ennek a korosztálynak árthat a 7 óránál hosszabb alvás

Ennek a korosztálynak árthat a 7 óránál hosszabb alvás
© Shutterstock

Veled is előfordult már, hogy hiába aludtál kifejezetten sokat, mégsem ébredtél kipihenten? Komoly oka lehet, világít rá egy új egyetemi kutatás.

Gyerekkorunktól fogva abban nevelkedtünk, hogy a nyolc óra az optimális alvásmennyiség. Vannak azonban olyan életszakaszok, amelyekben lényegesen kevesebbre van szükségünk, amint azt most egy tanulmány is kimutatta. Nemcsak a frissesség és éberség miatt, de testünk helyes működése miatt is fontos, hogy az alvásra odafigyeljünk. Ha például túl keveset vagy rossz minőségben alszunk, akkor gyorsabban öregedhetünk, és gyengülhet a szív-és érrendszerünk is az orvostudomány szerint. Változó, hogy mennyit kell aludnunk ahhoz, hogy fitten és kipihenten ébredjünk reggel, a legtöbb felnőtt számára azonban az optimális alvás időtartam hat és kilenc óra között van.

A tudomány szerint nem a mennyiség a kulcs

Egy új tanulmányban az angliai Cambridge-i és a kínai Fudan Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hány óra alvás az, amely valójában jótékony hatással van ránk, ehhez pedig csaknem 500 ezer 38 és 73 év közötti ember adatait elemezték. A tesztszemélyeket alvási szokásaikról, mentális egészségi állapotukról és általános közérzetükről is kérdezték. Emellett több kognitív tesztet is végeztek, és a kutatók neuroimaging adatokkal, azaz az idegrendszer digitális képeivel, valamint 40 ezer résztvevő genetikai információival is rendelkeztek.

Az eredmények szerint középkorban 7 óra alvás az optimális számunkra. A vizsgálat egyik nem túl meglepő eredménye az, hogy a túl kevés, és a túl sok alvás is nyilvánvalóan ronthatja a kognitív teljesítményt. A 30-as éveik végén és a 70-es éveik elején járó emberek számára a hét óra megfelelőnek tűnik. A vizsgálat szerint azok az emberek, akik jelentősen több, mint hét órát aludtak egy nap, többet szenvedtek depressziótól és szorongástól, és rövidebb ideig tartott a figyelmük. A kutatók az alvás időtartama és az agy teljesítménye közötti összefüggést a mély alvás megszakításával magyarázzák. E szerint, ha hét óránál többet alszunk, de rossz minőségben - például a gyakori ébredés miatt -, nem tudjuk kompenzálni az agyra gyakorolt ​​negatív következményeket a hosszú alvásidővel.

Nem a mennyiségen múlik, mennyire pihentető az alvás.
Fotó: Shutterstock
 

 

A minőség a mennyiséggel szemben az alvásra is vonatkozik

„A jó éjszakai alvás fontos az élet minden szakaszában, de különösen az életkor előrehaladtával. Az alvás minőségének javítása kulcsfontosságú lehet az idősek mentális egészségének megőrzése és a kognitív hanyatlás csökkentése érdekében."

– mondta Prof. Barbara Sahakin, a Cambridge-i Egyetem neuropszichológusa és a kiterjedt alváskutatás társszerzője, amely tehát kimondja, hogy a 30-as évektől egészen a 70-es évek elejéig nem ajánlott a hét óránál hosszabb alvás, sőt, még ártalmas is lehet, ha a minősége nem kielégítő.  

Via 

HA NYUGALOMRA VÁGYSZ

6 módszer, hogy több önszeretetet vigyél az életedbe

7 hatásos lépés a boldogság eléréséhez

Mik azok a paradicsom gyertyák és miért népszerűek?