Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészség

5 jel, ami májrákra utalhat – fontos idejében észrevenni őket

2023. május 19.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség tünetek egészség daganatos betegség májrák
5 jel, ami májrákra utalhat – fontos idejében észrevenni őket
© Forrás: Shutterstock

A májrák tünetei megegyezhetnek más kóros állapotok esetén tapasztalható tünetekkel, de jó tudni, hogy mikor érdemes szakember segítségét kérni.


A máj feladata alapvetően az, hogy segítsen megemészteni az elfogyasztott ételeket, és közben eltávolítsa a szervezetbe kerülő méreganyagokat. A májrák kialakulhat közvetlenül a májban, de esetenként más szervből is átterjedhet erre a létfontosságú szervre. Ebben az esetben másodlagos májrákról beszélhetünk.

A betegség súlyossága attól függően változhat, hogy a daganat hol található a májban, mekkora, mennyire kiterjedt, elsődleges vagy másodlagos típusról van-e szó, illetve hogy a beteg milyen általános egészségi állapotban van.

majrak
Forrás: Shutterstock

Ritkán előfordulhat, hogy a májrák semmilyen tünetet nem okoz, azt azonban fontos tudni, hogy az elsődleges és a másodlagos típusnak azonosak a tünetei.

A májrák 5 leggyakoribb tünete

Az alábbi tünetek észlelése esetén minél hamarabb fordulj orvoshoz:

  1. ha a bőröd vagy a szemed fehérje sárgássá válik, esetleg bőrviszketéstől szenvedsz, vagy a vizeleted sötétebbé, míg a székleted világosabbá válik
  2. ha étvágytalan vagy és indokolatlan fogyást tapasztalsz
  3. ha fáradtnak érzed magad, vagy nincs energiád
  4. ha általános rossz közérzettől szenvedsz, és gyakran kapsz el olyan betegségeket, mint az influenza
  5. ha duzzanatot érzel a hasad jobb oldalán
majrak
Forrás: Shutterstock

Hívj mentőt, ha súlyosbodnak a tüneteid!

Azonnal kérj orvosi segítséget, ha sárgaságot tapasztalsz a tested bármely részén vagy ha bármilyen aggasztó tünetet tapasztalsz magadon.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha duzzanatot érzel a hasadban, ha az elmúlt fél évben indokolatlanul sokat fogytál, vagy ha a májrák egyéb, fent felsorolt tünetét tapasztalod magadon.

Fontos tudnod, hogy a tüneteket számos más betegség is okozhatja, de nagyon fontos, hogy egy szakember megvizsgáljon, aki indokolt esetben további vizsgálatokra küld majd, hogy kizárhassa a májrákot a lehetséges betegségek közül.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves