Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A vastagbélrák 7 tünete, amikre nem is gondolnál

2023. május 17.

4 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség betegség egészség rák prevenció vastagbélrák
A vastagbélrák 7 tünete, amikre nem is gondolnál
© Forrás: Shutterstock

A vastagbélrák sajnos minden eddiginél több 55 év alatti embernél alakul ki, ezért az orvosok felhívták a figyelmet a legfontosabb jelekre, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.


Gyakran „néma gyilkosnak” is nevezik nehezen észlelhető tünetei miatt – de van néhány árulkodó jel, amelyek segíthetnek a vastagbélrák korai felismerésében.

A rák ezen formája – amelyet a negyedik stádiumban 10-ből legfeljebb egy ember él túl – a vastagbelet bélelő mirigyekben alakul ki, gyakran egy korábban jóindulatú polipból kiindulva.

hasfajas
Forrás: Shutterstock

A vastagbélrák nem csak az idősek betegsége

Noha korábban úgy gondolták, hogy csak az idősebb korosztályt érinti a betegség, a legfrissebb tanulmányok szerint a betegek életkori profilja jelentősen megváltozott az elmúlt 25 évben.

A ma diagnosztizált vastagbélrákos esetek közül minden ötödik az 55 évnél fiatalabbakat érinti, míg az 1990-es években ez még csak minden tizedik esetre volt igaz.

A vastagbélrák tünetei:

A vastagbélrák sikeresen kezelhető, ha időben észlelik, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél a rák korai jeleivel. Az orvosok szerint hét olyan tünet van, amelyekre különösen figyelni kell:

1. Vér a székletben

Ha vért fedezel fel a székletedben, mindenképp fordulj orvoshoz, mert ez a vastagbélrák egyik leggyakoribb tünete. Bár az egyszeri, csekély mértékű vérzés gyakori lehet, különösen azoknál, akik aranyér-problémával küzdenek, de ha a tünet tartósan fennáll, az bélproblémát jelezhet. Ezért amennyiben a székletben vagy a wc-papíron vért észlelsz, esetleg a wc vize rózsaszínűre színeződik, érdemes kivizsgáltatnod magad.

2. Elvékonyodó széklet

A hosszabb ideje fennálló, szokatlanul vékony széklet arra utalhat, hogy nincs minden rendben a bélben. Mivel az összes szilárd salakanyag áthalad a vastagbélen, ha bármi akadályozza a folyamatot, például egy polip vagy daganat összeszűkíti a belet, akkor a széklet vékonyabb és tömörebb lesz.

hasfajas
Forrás: Shutterstock

3. Hirtelen fogyás

Bár számos oka lehet, az orvosok szerint a drámai és megmagyarázhatatlan fogyás a vastagbélrák egyik árulkodó tünete. Ennek egyik oka a rákos sejtek által felhasznált energia mennyisége, és az, hogy ezek a sejtek megváltoztatják a szervezet anyagcsere-folyamatait. Az immunrendszer rákra adott válasza szintén energiát éget el, és fogyáshoz vezet, míg a vastagbélgyulladás okozta székrekedés megváltoztathatja az étkezési szokásokat, étvágytalanságot okoz, ami végül szintén fogyáshoz vezet.

4. Fáradtság

Kóros fáradtság kialakulhat amiatt is, mert a rákos sejtek felhasználják a szervezet energiáját, és ehhez hozzájárul a vastagbélben való növekedése által okozott vérzés is. Ha egyéb, fent leírt tünettel is társul a fáradtság, az mindenképp intő jel.

5. Hasi fájdalom

A hasi görcsöknek vagy diszkomfortérzetnek más oka is lehet, például az aranyér vagy az irritábilis bél szindróma. Ám ha a fájdalom állandósul, mindenképp érdemes kivizsgálást kérni.

6. Éjszakai izzadás

A rákos megbetegedések különböző formáiban szenvedők éjszaka jelentős izzadástól szenvedhetnek, és ez a vastagbélrák tünete is lehet. Ez az egyik legkevésbé ismert tünet, éppen ezért fontos odafigyelni rá.

hasfajas
Forrás: Shutterstock

7. Székrekedés és hasmenés

A szakértők szerint szinte minden vastagbélrákos páciens változást tapasztal a bélműködését illetően. A székrekedés oka lehet a vastagbélrák, amely beszűkíti a bélrendszert, míg hasmenés jelentkezhet akkor is, ha a bélben lévő folyadékmennyiség felgyülemlik, ezzel bélelzáródást okozva.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, minél hamarabb keress fel egy szakorvost, hogy elvégezhesse a megfelelő vizsgálatokat!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves