Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészség

Az agydaganat 5 meglepő tünete, amire sosem gondolnál

2023. május 16.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség tünetek betegség egészség rák prevenció
Az agydaganat 5 meglepő tünete, amire sosem gondolnál
© Forrás: Shutterstock

Mindenki tisztában van azzal, hogy az agydaganat mennyire súlyos betegség, és hogy milyen kínzó fájdalmakat okozhat. De gondoltad volna, hogy néhány tünete egészen enyhe és hétköznapi is lehet?


Az agydaganat nem tartozik a leggyakoribb ráktípusok közé, de aggodalomra adhat okot, hogy igen súlyos, és nehezen kezelhető betegségről van szó. Néhány tünet már előre jelezheti a daganat kialakulását, ezért ha ezeket tapasztalod, érdemes minél előbb részt venni egy alapos kivizsgáláson.

headache
Forrás: Shutterstock

Az agydaganat 5 meglepő tünete

Az alábbi tüneteket más betegségek is okozhatják, de mindenképpen érdemes odafigyelni, ha ezeket tapasztalod:

Az érzékelés megváltozása

Az agydaganatok okozhatnak görcsrohamokat, de ezek nem minden esetben vezetnek ájuláshoz. Egyes rohamok érzékszervi változásokat okozhatnak: ilyenkor megváltozik a tapintás, a látás, a szaglás, a hallás és még az ízlelés is.

Ezek a rohamok annyira észrevétlenek lehetnek, hogy esetenként a környezet tudomást sem szerez arról, hogy a beteg éppen mit él át. Azonban fontos tudni, hogy az érzékszervi csalódásokat nemcsak a görcsök, hanem közvetlenül a daganat is okozhatja, amennyiben az agy olyan részén helyezkedik el, ami ezek működéséért felelős.

Akadozó gondolatok

Az agydaganatok befolyásolhatják a kognitív képességeket, például a gondolkodást vagy az olvasást. Dr. Donald O'Rourke idegsebész a következőket mondta el ezzel kapcsolatban:

Néhány tünet valóban nehezen felfedezhető és elkeserítő abból a szempontból, hogy a páciens lehet teljesen éber állapotban, amikor úgy tűnik, semmi baja, ugyanakkor kognitív szempontból borzasztó kínókat él át.

Ez különösen gyakori akkor, ha a középagy érintett a daganatos betegség miatt. Ez azért alakul ki, mert az agy két félteke kommunikál egymással annak érdekében, hogy képesek legyünk gondolkozni, írni, vagy hogy egyáltalán működjön a memóriánk. Ezt természetesnek vesszük, ám ha ezt a kommunikációt valami megzavarja, azt valóban borzalmas átélni.

headache
Forrás: Shutterstock

Feledékenység

Időnként mindenkinek vannak memóriaproblémái, ez teljesen normális. De amikor a feledékenység már drámai szintre emelkedik, az az agydaganat egyik jele lehet.

Ez szintén egy olyan tünet, amit nehezen lehet észrevenni, mert a beteg látszólag jól van, de ez csak addig tűnik így, amíg valaki el nem kezd beszélgetni vele. Ez a tünet nagyon hasonló az Alzheimer-kór tüneteihez, és tökéletesen megmutatja, miben különbözik az agydaganat a többi ráktípustól: hatással van az intellektuális, kognitív és érzelmi képességekre.

Mozgásképtelenség

A rossz koordináció egy táncparketten sokakat érint, de amikor valaki folyamatosan megbotlik, vagy képtelen megfogni egy poharat, esetleg más egyszerű mozdulatra nem képes, az intő jel lehet. A tünetek gyakran a daganat helyétől függően változnak. Például akinek a kisagyában – az agy azon részén, amely a mozgások sorrendjének összehangolásában vesz részt – alakul ki tumor, annak gondjai lehetnek a karjai és a lábai kontrollálásával.

headache
Forrás: Shutterstock

Fájdalom ott, ahol a legkevésbé számítasz rá

Néha az agydaganat fájdalmat okozva tudathatja jelenlétét – de nem mindig fejfájás formájában jelentkezik. Egyes páciensek akár fogfájást is tapasztalhatnak. Volt olyan beteg, akinek egy évnyi fogorvosi kezelés után azt tanácsolta az orvos, hogy forduljon egy neurológushoz. Kiderült, hogy a fájdalmat egy daganat okozta az agyában, amely éppen azt az ideget nyomta, ami a fájdalomérzetet az agyba továbbítja.

A legfontosabb az, hogy bármilyen szokatlan tünetet észlelsz magadon vagy családtagjaidon, mindenképp fordulj orvoshoz, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a szükséges kezelés.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves