Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női egészség

A méhnyakrák kevésbé ismert tünetei, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. május 15.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség egészség prevenció daganatos betegség méhnyakrák HPV
A méhnyakrák kevésbé ismert tünetei, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Forrás: Shutterstock

A méhnyakrák az egyik legveszélyesebb, nőket érintő daganatos betegség, ezért fontos tisztában lenni a tüneteivel, hogy időben megkezdődhessen a betegség kezelése.


A méhnyakrák gyakorlatilag a méhnyak nyálkahártyájában növekedésnek induló kóros sejtek miatt alakul ki. Leggyakoribb formája a laphámsejtes karcinóma, amely az esetek 70%-át teszi ki. Ezen kívül azonban előfordul az adenokarcinóma is, amely ritkábban fordul elő, de sokkal nehezebb diagnosztizálni, mert a méhnyak sokkal mélyebben található részén alakul ki.

méhnyakrák
Forrás: Shutterstock

Szerencsére a HPV-oltás nemzetközi bevezetésének köszönhetően csökken a méhnyakrákkal diagnosztizált betegek száma, de még mindig több százezer nőnél alakul ki világszerte, különösen annál az idősebb korosztálynál, akit még nem érintett a vakcinaprogram.

A méhnyakrák jelei és tünetei

A méhnyak még a rákot megelőző, de azt már előre jelző változásai ritkán okoznak tüneteket. Ezért az egyetlen mód, hogy megtudd, vannak-e kóros sejtek a szervezetedben, ha rendszeresen részt veszel egy méhnyakrák-szűrésen.

Ha a korai sejtváltozások méhnyakrákká alakulnak, a leggyakoribb tünetek a következők:

  • hüvelyi vérzés két menstruáció között
  • a szokásosnál hosszabb vagy erősebb menstruációs vérzés
  • fájdalom szex közben
  • vérzés szex után
  • kismedencei fájdalom
  • a hüvelyváladék változása, például nagyobb mennyiségű folyás, amelynek szokatlan színe vagy szaga lehet
  • hüvelyi vérzés a menopauza után

Ezeket a tüneteket más állapotok is okozhatják, de ha hosszabb távon is fennállnak, mindenképp fordulj orvoshoz!

A méhnyakrák kialakulásának okai

A méhnyakrákot szinte minden esetben a  humán papillomavírus (HPV) bizonyos magas kockázatú típusaival való tartós fertőzés okozza; ez a méhnyakrák legnagyobb kockázati tényezője.

Azt is bebizonyították, hogy azok a nők, akik 5 évig vagy még tovább szednek fogamzásgátlót, fokozottan ki vannak téve a HPV-fertőzésnek. Azonban a kockázat még mindig elenyésző, különösen akkor, ha számításba vesszük, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése más rákbetegségek, például a petefészek- és méhrák kockázatát viszont csökkenti.

méhnyakrák
Forrás: Shutterstock

10 nőből 8 biztosan megfertőződik a HPV-vírussal élete során. Azonban a legtöbb HPV-fertőzött nőnél soha nem alakul ki méhnyakrák, hiszen a HPV-nek csak néhány típusa okoz rákot.

A betegség ellen sokat tehetsz, ha beadatod magadnak a HPV-fertőzés elleni vakcinát, illetve ha rendszeresen részt veszel a megfelelő szűrővizsgálatokon. Amennyiben a fenti tünetek közül bármelyiket magad is tapasztalod, fordulj minél hamarabb szakorvoshoz, ugyanis erre a ráktípusra is igaz, hogy minél hamarabb diagnosztizálják, annál eredményesebben kezelhető.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves