Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges életmód

Ezzel az egy hobbival csökkentheted a rákbetegség kialakulásának kockázatát

2023. május 25.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

egészségmegőrzés orvosok egészség testmozgás sportoló
Ezzel az egy hobbival csökkentheted a rákbetegség kialakulásának kockázatát
© Getty Images

Heti 150 perc testmozgás ajánlott mindenkinek, de már 75 percnyi fizikai aktivitás is elegendő lehet ahhoz, hogy csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát.


Bár köztudott, hogy az egészség fenntartásához szükséges a napi testmozgás, de sokak számára nehéz ezt beiktatni a mindennapjaikba.

Azonban a Cambridge-i Egyetem tanulmánya megálapította, hogy nem feltétlenül kell hetente több órát szánni a sportra: már egy napi 11 perces gyors tempójú séta is elegendő a korai halálozás kockázatának csökkentéséhez.

Heti 11 perc testmozgás mindenki számára kivitelezhető

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat azt javasolja, hogy heti 150 percet mozogjon mindenki, de cambridge-i kutatók szerint tíz korai halálesetből egy megelőzhető lenne már azzal is, ha a lakosságnak sikerülne csak a felét teljesítenie.

waling-paris
Forrás: Edward Berthelot / Getty Images

Kiderült, hogy napi 11 perc (hetente 75 perc) közepes intenzitású fizikai tevékenység, például egy gyors séta elegendő lenne bizonyos betegségek kockázatának csökkentésére. A kutatók rengeteg adatot és korábbi tanulmányt, illetve kórtörténetet elemeztek, hogy megállapítsák, milyen összefüggés van a testmozgás és a szívbetegségek, illetve a rák kialakulása között.

Általánosságban elmondható, hogy a heti 75 perces mozgás 23%-kal csökkenti a korai halálozás kockázatát. Ez mindenki számára jó hír, aki nem tudja beépíteni a napirendjébe a többórás edzéseket, és jó kiindulási alapnak tekinthető ahhoz, hogy valaki elkezdje a rendszeres sportolást.

A Cambridge Egyetem kutatóközpontjának egyik professzora, James Woodcock így nyilatkozott:

Azt tapasztaltuk, hogy jelentős előnyökkel jár a szív egészségének szempontjából, valamint csökkenti a rák kockázatát már az is, ha valaki naponta csak 10 percet tud eltölteni aktív testmozgással.

waling-paris
Forrás: Forrás: Edward Berthelot / Getty Images

A számítások szerint ha mindenki betartaná a fenti szabályt, akkor megelőzhető lenne minden 10. korai haláleset, minden 20. szív- és érrendszeri betegség, valamint minden 30. rákos megbetegedés.

Milyen testmozgást érdemes végezni?

A mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás azt jelenti, hogy ugyan megemeli a pulzusszámot és gyorsabb légzést idéz elő, de a tevékenység közben még továbbra is képes vagy beszélni. Ilyen lehet például a gyors séta, a tánc, a kerékpározás, a teniszezés és a túrázás is. Ezek közül érdemes választanod, ha szeretnéd sokáig megőrizni az egészségedet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves