Quantcast

ENERGIA

Fáradt vagy? Ezzel a 2 perces trükkel új erőre kapsz napközben

Fáradt vagy? Ezzel a 2 perces trükkel új erőre kapsz napközben
© Shutterstock

Mi a tökéletes recept, ha energiára van szükségünk napközben? Kávé, valamilyen superfood vagy mozgás? 

Előfordul, hogy rosszul alszunk. Az is, hogy hiába feküdtünk le időben, kicsit enerváltabbak vagyunk napközben. Ilyenkor pedig szinte bármit is teszünk, a hangulatunkra is hatással lesz a fáradtság. Most egy olyan 2 perces trükköt mutatunk, amely képes napközben egy kis energiával feltölteni, és amelyet az idegsebészek is előszeretettel ajánlanak a pácienseknek. 

Így kaphatsz új erőre napközben

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy általában délután jön rá az emberekre a fáradtság, sokan pedig kávéhoz nyúlnak, hogy ezen a mélyponton túljussanak. Pedig nem kellene, meglepő, de ebéd után enni kell, nem is akármit, hogy új erőre kaphassunk. Ám ha szimplán csak erőtlennek érzed magad, akkor sem a kávé a megoldás. 

Jennifer Heisz idegtudós és író, a mindbodygreen podcastban elárulta egyszerű ébresztő trükkjét:

„Ha valaki fáradt, akkor ajánlott két percet mozognia. Ez már elég az agynak ahhoz, hogy az újra fitt legyen. Ez bárkinek, bárhol, bármikor bele kell, hogy férjen. Talán alapvetésnek hangzik, hogy a mozgás felpörget, mégis mindenki a kávéhoz nyúl, amivel csak ront a helyzeten."

Ennek a 2 perces trükknek az az oka, hogy az agyunk annak oxigénellátása miatt működik. Ezt gátolja a hosszú ideig tartó ülés. Tehát ha Ön azok közé tartozik, akik egész napjukat az íróasztalnál töltik, vagy más ülő tevékenységet folytatnak, a rendszeres séta, felkelés, és a testmozgás segíthet. 

Dr. Heisz szerint az a legjobb, ha ezt a feltöltődést formát a napi rutinba is bevezetjük. Minden nap szakaszokban kell, hogy működjünk. Fókuszáljunk 30 percet a feladatainkra, majd mozogjunk kettőt.

Hogy csak néhány lépést teszel-e, vagy néhány izom- vagy nyújtógyakorlattal felébreszted az agyad és a tested, az teljes mértékben rajtad múlik. A lényeg, hogy mozogj, és ezzel javítsd az agy oxigénellátását.

Ha többet szeretnél: 5 perc még hatékonyabb

Ehhez a méréshez dr. Jennifer Heizz vizsgálatot folytatott néhány diákkal. A résztvevők a felmérés során ötperces tevékenységi szüneteket tartottak ugró emelőkkel és hasonló gyakorlatokkal. Ezt összehasonlították más típusú szünetekkel, amelyeket a diákok ülve töltöttek, és csak a közösségi médiában. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az aktív szünetek után sokkal kevésbé küzdöttek elkalandozó gondolatokkal, jobban tudtak koncentrálni és utána pontosabban emlékeztek az előadás anyagára.

Via

HA MÉG TÖBB CIKKET OLVASNÁL AZ EGÉSZSÉGRŐL

5 perces meditációk, amelyeket bárhol, bármikor elvégezhetsz

5 diétásnak hitt étel, ami valójában hízlal

Friss kutatás: aki kutyát tart, egészségesebb és tovább is él