Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rákkutatás

Új kutatás: a jóga állíthatja meg a rákos sejtek terjedését

2023. június 08.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség sport jóga testmozgás rákkutatás
Új kutatás: a jóga állíthatja meg a rákos sejtek terjedését
© Forrás: Getty Images

A legfrissebb tanulmányok szerint receptre kellene felírni a jógát a rákos betegeknek, hogy megakadályozzák a betegség terjedését vagy visszatérését.


Egy új kutatás eredményei szerint már a heti két alkalommal végzett jóga is „jelentősen csökkenti a gyulladást”, amelyről ismert, hogy serkenti a rák növekedését. A legkönnyebb gyakorlatok elvégzése segíthet csökkenteni a rák súlyosságát és annak kockázatát, hogy máshol is elterjedjen – mutat rá a tanulmány.

A szakértők szerint fokozatos szemléletváltás történt, és ma már az orvosok a gyógyulás elősegítése érdekében a pihenés helyett az aktív életmódot javasolják a pácienseknek. Bebizonyították, hogy azok a betegek, akik legalább napi 30 percet gyalogolnak vagy valamilyen egyéb fizikai tevékenységet végeznek, 18 százalékkal nagyobb esélyt kapnak a túlélésre.

A jóga lehet a leghatékonyabb fegyver a betegség ellen

A világ legnagyobb rákkonferenciáján bemutatott eredmények szerint a jóga lehet a legkevésbé megterhelő, ugyanakkor a leghatékonyabb mozgásforma a daganatos betegek számára.

Fontos tudni, hogy egy elhúzódó gyulladás károsíthatja a szervezet egészséges sejtjeit és szöveteit, és gyengítheti az immunrendszert is. A jóga azonban segít ezen folyamatok megelőzésében és megállításában.

jóga
Forrás: Getty Images

Dr. Jurema Telles de Oliveira Lima, a tanulmány vezetője szerint az edzés lelassítja a káros öregedési folyamatokat, az egészséges sejtek lebomlását és a DNS-mutációk kialakulását. Így nyilatkozott:

A rákos megbetegedések 30-40 százalékáért az életstílusunk tehető felelőssé. Az egészséges életmóddal nagyon sokat tehetnénk azért, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket.

Melissa Hudson, a St Jude's Children's Research Hospital szakértője szerint a jóga vagy a tai chi remek mozgásformák ahhoz, hogy egy ráktúlélő visszatérjen az aktív mozgáshoz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves