Quantcast

Félelem

Cathisofóbia, ami rémálommá teszi az emberek életét

Cathisofóbia, ami rémálommá teszi az emberek életét
© Pexels

A fóbia ereje hatalmas, és nem ritka, hogy pokollá teszi az ember életét. 

A fóbia borzasztó dolog, aki olyan dologtól retteg, amellyel igen gyakran találkozik a hétköznapokban, annak az egész életére negatív hatással lehet. Pedig léteznek olyan verziók, amelyek tényleg rettegéssé alakíthatják át az ember egész életét.

Cathisofóbia

Ilyen például a cathiso fóbia, amely a leüléstől való rettegést takarja. Belegondolni is szörnyű, min mehetnek keresztül azok az emberek, akik ettől a mindennapi cselekvéstől tartanak. A legtöbbek számára kikapcsolódás, felfrissülés, feltöltődés, ha végre leülhetnek a buszon, a munkahelyükön vagy éppen otthon egy fáradt nap után. Az emberek nagy része inkább az állással van gondban, és az ülést preferálja.

Ez a fóbia sokan gondolhatják, hogy a finnyásság vagy éppen az igényesség miatt van. Rengetegen azért félnek leülni valahol, mert aggódnak, hogy a szék nem tiszta, esetleg valamilyen betegséget kaphatnak el, ha helyet foglalnak. A cathiso-fóbiások számára viszont nem ez az aggasztó, nekik maga a leülés cselekvésének elvégzése az, amely problémát, kihívást és ezzel együtt kellemetlen élményt okoz.

Nem ez azonban az egyetlen olyan fóbia, amely különlegességnek és ritkaságnak számít, amíg a legtöbben a magasságtól vagy az állatoktól félnek, másoknak egészen különleges démonjaik vannak.

Deiphnofóbia

Az emberek általában szeretnek találkozni, társasági életet élni. Akik nem, azokra általában könnyen rásütik az introvertált jelzőt, pedig közülük is többen deiphnofóbiában szenvednek. Ez azt jelenti, hogy az adott alany retteg a fogadásoktól és a társasági eseményektől.

Athazagorafóbia

Nagyon bosszantó tud lenni, ha valami velünk kapcsolatos fontos dologról elfeledkeznek, vagy éppen valakinek százszor el kell mondani valamit, mert mindig minden kimegy a fejéből. Az athazagorafóbiában szenvedőknek ez uralja az életét: betegesen rettegnek attól, hogy elfeledik őket. Akinek pedig ilyen komoly problémája van ezzel a nem ritka dologgal, annak könnyen rámehetnek kapcsolatai a fóbiára.

Tokofóbia

Vannak, akik szeretnének gyereket, mások nem. A két nézet éles ellentéteket tud szülni, sokszor nagyon komoly kapcsolatok is áldozatul tudnak esni ennek a kérdésnek, akár egy párkapcsolaton belül is. A tokofóbiában szenvedőknek azonban nincs választásuk, hiszen rettegnek a szüléstől és a teherbeeséstől. Akiket a tokofóbia utal, nem tudják elképzelni, hogy valami növekszik bennük, ez okozza, hogy még belegondolni is rettegnek, milyen lenne terhesnek lenni. 

Ecclesiofóbia

Vannak, akik épületektől rettegnek, az ecclesiofóbia áldozatai kifejezetten a templomoktól és az egyházzal kapcsolatos dolgoktól félnek. Nagyon mélyen érinti általában ezeket az embereket a traumák, fájdalmak ábrázolása is, így a vért, a halált és a fájdalommal, szenvedéssel kapcsolatos dolgokat egyáltalán nem bírják. 

Még több cikk a lélek és a világ kapcsolatáról

Transzgenerációs sors, vagy szabad felnőtt én?

„A robotok már most is az életünk részei, még ha nem is tűnik fel”

„Az, hogy félünk, nagyon is rendben van!” – klinikai szakpszichológussal beszélgettünk az ukrán helyzet kapcsán