Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges életmód

Ezért kívánod a csokit, ha stresszes vagy

2023. június 05.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

csokoládé stressz egészséges életmód táplálkozás életmód
Ezért kívánod a csokit, ha stresszes vagy
© Forrás: Getty Images

Édesség kerül az asztalra, ha meg kell valamit ünnepelni, de a stressz hatására is a csokoládé kerül elő a szekrényből, ez pedig veszélyt jelenthet.


A stressz minden ember életében egyre nagyobb mennyiségben van jelen, és ilyenkor sokaknál édességek iránti sóvárgás alakul ki. Az egyik legnépszerűbb desszert a csokoládé, azonban a mértéktelen fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

A stressz extra energiát követel a szervezettől

A szervezet fő stresszhormonja a kortizol, amely olyan válaszreakciót küld az agynak, hogy azonnal energiára van szüksége a szervezetnek, hogy képes legyen menekülni vagy megküzdeni az adott szituációval – ez a szervezet természetes reakciója.

Dr. Nicky Keay, a University College London endokrinológusa ezt így magyarázza: 

A csokoládé iránti vágy egy válasz a stresszes helyzetekre, egyfajta jelzés, hogy több energiára van szükség. A stressz növeli a kortizol hormon mennyiségét a szervezetben, ezért úgy érezzük, hogy szükségünk van valami édesre, hogy növeljük az energiaszintünket.

Paradox módon azonban az édességek – például a csokoládé – elfogyasztása miatt megugrik a vércukorszint, amelyet aztán egy hirtelen csökkenés követ, ezért újra beindul a sóvárgás, így ördögbe körbe kerülhetünk.

Ha a vércukorszint leesik, azt is stresszként éli meg a szervezet, ami éhséget vált ki, hogy megemkedjen a vérben a glükóz és a zsírsavak szintje, amelyek tüzelőanyagként szolgálnak az izmok és az agy működéséhez. Dr. Sarah táplálkozási szakértő elmondta:

Stresszes helyzetben éhes leszel, édességet eszel majd, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet. Csakhogy ez beindítja az inzulintermelést, ami ismét annyira lecsökkenti a glükóz szintjét a vérben, amely a szokásosnál is alacsonyabb, ezért újra beindul a sóvárgás, és ez egy megállíthatatlan hullámvasút.

Megjegyezte azt is, hogy a kortizol szintje egyébként reggel a legmagasabb az ember szervezetében amiatt, hogy éjszaka, alvás közben nem jutott a szervezet tápanyagokhoz.

stressz
Forrás: Getty Images

Miért éppen a csokoládéra vágyunk, ha stresszesek vagyunk?

Érdekes módon a csokoládé rendkívül pozitív hatással van az agyra: segít ellazulni és jó közérzetet biztosít azáltal, hogy növeli az agyban számos vegyi anyag szintjét, amelyek a hangulatot és magabiztosság érzetét is befolyásolják.

Ezen kívül serkentőszerként is alkalmazható és gyakorlatilag egyedülálló édességnek számít az elfogyasztás szempontjából is, hiszen kellemes ízével és lassan olvadó állagával igazán vonzó élelmiszernek számít. A pszichológusok szerit ez a legfőbb oka annak, hogy a többi desszerthez képest a csokoládé népszerűsége továbbra is töretlen.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves