Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Autizmus spektrumzavar

„45 évesen tudtam meg, hogy autista vagyok. Az egész életem megváltozott”

2023. július 05.

2 perc olvasás

ELLE

kommunikáció depresszió személyiség személyiségzavar szorongás genetika
„45 évesen tudtam meg, hogy autista vagyok. Az egész életem megváltozott”
© Getty Images

Évtizedek óta tartó problémákat sikerült felszámolnia annak az autista nőnek, akit a negyvenes éveiben diagnosztizáltak a tünetekkel.


Egy brit nő, Jane McNiece az internetet böngészve talált rá egy diagramra, amely az autista nők jellemzőit írta le. Minden pontosan illet rá, ő pedig úgy fogalmazott, hogy olyan élménye volt, mintha felkapcsoltak volna egy lámpát a fejében: rájött, hogy minden problémája innen ered.

Jane a férjével és két fiukkal, a 10 éves Oliverrel és a hét éves Benjaminnel él egy angol kisvárosban, előző házasságából pedig született egy lánya, a 27 éves Laura. Gyermekeinél is furcsa tüneteket tapasztalt, de soha nem gondolta volna, hogy mindannyian autizmussal küzdenek.

Az autista felnőttek nehezen diagnosztizálhatóak

Jane több mint négy évtizede küzdött a problémáival, amelyek megnehezítették a mindennapjait. Frusztrálónak érezte, ha kommunikálnia kellett másokkal, önbizalomhiánya volt, szorongott, depressziós volt és gyakran voltak öngyilkossági gondolatai.

Kisfiának még 2021-ben kért segítséget egy szakembertől, amikor a pandémia alatt a bezártság miatt a kisfiú gyakran sírt és kiabált. Lauránál pedig már korábban megfigyelte, hogy gyakran megrongálta az otthoni tárgyakat és ok nélkül bántalmazott bárkit verbálisan.

autizmus-elle.hu
Forrás: Getty Images

Miután Jane rájött, hogy valószínűleg mindannyian autizmus spektrumzavarral küzdenek, elvitte a gyerekeit egy pszichoterapeutához, és ő maga is részt vett a vizsgálatokon. A következő 7 hónap során mindhármuknál diagnosztizálták az autizmust.

Az autizmus örökölhető

Az autizmus spektrumzavar egy egész életen át tartó fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja az emberek kommunikációját és interakcióit a világgal. Noha az okok nem tisztázottak, de a szakértők úgy vélik, hogy genetikai tényezők is közrejátszhatnak: a tanulmányok szerint 80 százalékban öröklött tényezők tehetők felelőssé a tünetegyüttes kialakulásában.

Jane szerint amint megkapták az eredményeiket a gyerekeivel, minden egyes diagnózis jelentős változást hozott az életükben:

Ahogy megértettük, kik vagyunk, javult az önbecsülésünk, helyreállt a mentális egészségünk és sokkal rugalmasabban álltunk az egész élethez.

Bár többnyire a férfiaknál gyakrabban alakul ki autizmus, fontos tudni, hogy a nőket is érintheti, és akár felnőttkorban is fény derülhet a spektrumzavarra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves