Quantcast

SPORT

A 4 legjobb étel izomláz esetére

A 4 legjobb étel izomláz esetére
© Shutterstock

Sokan úgy tartják, ha az izomlázra rámozgunk, azzal sokat segítünk. Pedig a táplálkozással is menthető ez a mindennapi kellemetlenség. 

Sportolni sem kell ahhoz, hogy valakinek izomláza legyen. Hiába nem töltöd minden napod a teremben, ha valamilyen extrább erőkifejtést tettél, akkor számolhatsz vele, hogy másnap izomlázzal kell megküzdened. A hiedelem, hogy erre rá kell mozognunk, hogy gyorsabban múljon, ám vannak olyan ételek, amelyet gyorsabban megszüntetik, mint gondolnánk. 

1. Cékla

A cékla igazi sokoldalú, titkos fegyver. Ez részben az úgynevezett flavonoidoknak köszönhető. Ezek másodlagos növényi hatóanyagok, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik sejtjeinket és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A gumó nitrátokban is gazdag, vagyis olyan sókban, amelyek tágítják ereinket, és ezáltal serkenthetik a vérkeringést. A céklában található tápanyagok ezen kombinációja biztosítja, hogy izmaink gyorsabban regenerálódjanak edzés után. Egy tanulmány is bebizonyította, hogy a céklalé gyorsabban enyhítette a sportolók izomfájdalmát. 

2. kávé

A kávét gyakran démonizálják - helytelenül. A koffein mérsékelt mennyiségben jótékony hatással lehet egészségünkre. A kávé blokkolja az adenozin receptorainkat. Ennek a hírnöknek általában az a feladata, hogy jelezze nekünk, hogy fáradtak vagyunk. Ez a hatás felfüggesztődik, ha koffeint fogyasztunk. Az adenozin mellett a koffein blokkolja szervezetünk fájdalomreceptorait is – ezért is van fájdalomcsillapító hatása, és például enyhülést tud nyújtani a fájó izomzat számára is. Egy tanulmány során a nők és férfiak koffeint szedtek az intenzív edzés előtt és néhány nappal azután. Mint kiderült, tényleg kevésbé fájt az izomzatuk, mint azoknak, akik nem fogyasztották. 

3. Túró

A túró a fitnesz rajongók egyik kedvenc étele. Ennek oka elsősorban a tejtermékek nagy mennyiségű fehérjetartalma, amely erősíti az izmainkat. A túró kalciumban is gazdag, melyből sokat izzadunk edzés közben. Így segít abban, hogy gyorsabban leküzdhessük az izomfájdalmat. 

4. Görögdinnye

Ha előfordul, hogy szükséged van a víz helyett az edzés után valamilyen ízesített italra, próbáld ki a görögdinnye levét. Kevés kalóriát tartalmaz és magas víztartalmával képes feltölteni a folyadékraktáraidat edzés után. A görögdinnye is segítheti izmaink regenerálódását, a gyümölcs ezt a hatást az L-citrullin aminosavnak köszönheti, amely a fehérjék fontos összetevője, emellett antioxidáns hatása is van, vagyis megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. 

Via

Ha mozogni támad kedved