Quantcast

Gin story

Esetünk a ginstruktorral

A ginfogyasztás reneszánsza kapcsán rangos ginmárkákról és hozzájuk kapcsolódó érdekességekről beszélgettünk egy vérbeli szakértővel.

Beszélgetőpartnerünk Metzger László, a Roust Hungary Kft. ginstruktora – aki a Hendrick’s, a Verano és a The Botanist prémium ginek márkaképviseletét látja el. Munkája során az exkluzív ginmárkák kommunikációjával, valamint műkedvelő fogyasztók és vendéglátóipari szakemberek edukációjával foglalkozik. Ezt a szerepkört eredeti tanári és újságírói végzettségéhez is közel állónak érzi.

Elle: 20 évvel ezelőtt nem is hallottunk a ginről, most pedig nincs rendezvény gin-tonik nélkül – jól gondolom?

Metzger László: A ginfogyasztás napjainkban valóban a reneszánszát éli, miután egy hosszabb időre kikerült a látóterünkből. A gin nagyjából a 60-as évekig volt népszerű, ekkor jött a vodka, és egészen a 80-as évek végéig velünk maradt, majd újra a gin került a fókuszba, és a fogyasztása az ezredfordulóra jutott el arra a szintre, hogy új, nem szokványos ízkombinációk bevezetésére kerülhessen sor. 1999-ben született meg például a Hendrick’s gin, amely meghatározó márka a ginek világában. Az ikonikus italt és az azóta bevezetett különféle összetételű változatait egyaránt a kísérletező kedvű Lesley Gracie alkotta meg, aki a kezdetektől fogva a Hendrick’s lepárlómestere. A legújabb Hendrick’s gint, a Lunar-t viszont az a tapasztalás ihlette: amikor besötétedik, jelentősen megváltozik az érzékelés az ízlelés és szaglás javára. A Hendrick’s Lunar gin ezért florálisabb és fűszeresebb is a Hendrick’s ginnél, ízvilágában a fűszeresség dominál a virágos jelleggel szemben.

Elle: Pontosan milyen italt értünk a gin megnevezés alatt?

Metzger László: A gin definíciója elég tágan értelmezhető, még az EU-s szabályozást figyelembe véve is. Egy olyan szeszes italról van szó, amely többnyire gabonából készül, borókával ízesítik, ami mellett más növényi kivonatok is szerepelhetnek. A már említett Hendrick’s gin összetéveszthetetlen karakterét például az uborka és a rózsa adja, ami a 2000-es évek táján még nagyon szokatlannak minősült – ezért is tartják világszerte a legkülönlegesebb ginnek. A születéséről fennmaradt anekdota szerint a William Grant & Sons alapítójának unokáját meglátogatta egy skót lepárló, David Stewart, akivel uborkás szendvicset ettek a kertben, miközben a szél feléjük fújta a rózsák illatát - ez ihlette őket a Hendrick’s gin megalkotására. Ami pedig a nevét illeti: állítólag Hendrickről, a kertészről kapta! 
Egyébként a szóban forgó Grant unoka, Janet Sheed Roberts volt Skócia legidősebb asszonya, aki 110 éves korában halt meg 2012-ben.

Elle: Ha ennyi energiát fektetnek a ginek ízesítésébe, nem lenne logikusabb tisztán inni?

Metzger László: Jogos a felvetés, de Magyarországon például szinte senki nem issza tisztán. Közkedvelt formáját, a gin-tonikot pedig sokszor nem jól készítik el, a toniknak ugyanis nem szabadna elnyomnia a gin ízét. A gin-tonik elkészítésénél egyrészt figyelni kellene az 1:3 -1:4-es arányra, másrészt a tonik fajtájára - ma már egyre inkább bővül azoknak a tonikoknak a választéka, amelyek hagyják a gin ízét érvényesülni. Én a magam részéről az 1:2-höz arányt preferálom, azaz 1 rész ginhez 2 rész tonikot töltök, ha viszont valaki szeretné megtapasztalni a gin valódi ízeit, annak szívből ajánlom a gin-szódát.

Elle: Ha már a long drinkeknél tartunk, a gyümölcsök illenek a ginhez?

Metzger László: Nagyon is, olyannyira, hogy épp most jelent meg a piacon egy vadonatúj gin márka, a Verano gin, melynek a neve spanyolul nyarat jelent, és különféle nyáridéző gyümölcsök ízesítik. Itthon jelenleg a frissítő citromos és a közkedvelt görögdinnyés ízváltozatban kapható a nyári partihangulatot megidéző ital, amely lazaságával, fiatalos lendületével lopja be magát a ginkedvelők szívébe. Ehhez az új felszolgálási mód is nagyban hozzájárul: citruslével, kevés cukorral, gyümölcsökkel kancsóban szervírozva a nyári összejövetelek „slágergyanús” itala! A Verano gin küldetése, hogy fellazítsa az eddig megszokott ginfogyasztási szokásokat.

Elle: Van személyes kedvenced?

Metzger László: Igen, mégpedig az egyedi és megismételhetetlen The Botanist, amelynek komplexitása és floralitása egyedülálló. A márkát 2010-ben alapították Islay vadregényes szigetén, amely a Belső-Hebridák csücskénél található. A gin a progresszív Bruichladdich whiskylepárlóban készül, ahol maximálisan törekednek arra, hogy helyi alapanyagokat használjanak. A The Botanist ízesítéséhez a 9 klasszikus ginösszetevőn felül 22 Islay szigetén vadon termő növényt használnak. A növényi részeket – többek közt bodzavirágot, menta leveleket, vadkakukkfüvet, kamillát, lóherét - kézzel gyűjtik be úgy, hogy az anyanövény ne sérüljön, regenerálódni tudjon. A The Botanist gin hagyományos eljárással készül a ritkaságszámba menő Ugly Betty üstben, melyben a lepárlás alacsony nyomás mellett, lassan történik, a fűszereket pedig aromakosárban adják hozzá. Ízüket az alkohol gőzei oldják ki, így lesz nagyon kifinomult, delikát a végeredmény.

Elle: Mielőtt elengedünk, még el kell árulnod az elle.hu olvasóinak kedvenc gines koktéljaid receptjét!

Metzger László: Kedvenc gin-tonikom a The Botanist-ból készül, zöldalma-gerezddel és mentaággal, 1:2 arányban. Ahogy melegszik az idő, a Basil Smash-t kezdem el fogyasztani Hendrick’s-szel  (2 rész gin, 1 rész lime-lé, és ½ rész cukorszirup, egy maréknyi bazsalikomlevéllel összerázva). Másik favoritom a Mentás French 75, egy klasszikus koktél az I. világháború idejéből. Úgy mondták, akkorát üt, mint egy 75-ös gépkarabély, innen az elnevezése! 2 rész gint 1 rész citromlével, 1 rész cukorsziruppal és mentalevelekkel összerázunk egy shakerben, majd felöntjük palackban erjesztett pezsgővel. Ha Botanisttal készül, cukorszirup helyett használhatunk bodzalikőrt – ez pedig a Bodzás-mentás French 75.