Quantcast

Hack?

Döbbenetes: a Google minden 10. abortuszra való keresést átirányít

Döbbenetes: a Google minden 10. abortuszra való keresést átirányít
© Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az abortusz iránt érdeklődőket tízből egyszer abortuszellenes klinikák holnapjára irányítja a Google keresője.

Miközben az amerikai nők biztonságos terhességmegszakításhoz való jogát biztosító Roe kontra Wade törvény megsemmisítésének szélén táncol a Legfelsőbb Bíróság, és világszerte milliók követik feszült figyelemmel, hogy a közeljövőben illegálissá válhat-e az abortusz az Egyesült Államokban, furcsa jelenségre lett figyelmes egy friss tanulmány.

Az elemzők megállapították, hogy azokban az államokban, ahol a törvény hatályon kívül helyezésével csaknem biztosan eltörlik a legális terhességmegszakítást, az abortuszra vonatkozó Google-keresések közül minden tizedik olyan klinikák honlapjára irányítja a felhasználókat, ahol valójában abortuszellenes aktivisták próbálják lebeszélni a hozzájuk fordulókat a magzat elvetetéséről.

Több az álklinika, mint ahol valóban végeznek abortuszt

Több mint egy tucat államban az „abortuszklinika a közelben” és az „abortusztabletta” keresőszavakra a Google találatainak 11%-a az ilyen, úgynevezett terhességi krízisközpontok weboldalát ajánlja fel a felhasználóknak – állapította meg a félretájékoztatásokat kutató Center for Countering Digital Hate (CCDH) nonprofit szervezet.

Az Allice nevű nőjogi és nemek közötti egyenlőség mellett kiálló szervezet korábbi kutatásából már kiderült, hogy az Egyesült Államokban minden abortuszklinikára három ilyen abortuszellenes válságközpont jut, melyekből mintegy 2600 működik jelenleg az országban.

Összezavarhatják az abortuszt keresőket

A keresőóriás működésével kapcsolatos tanulmány a 13, ismerten abortuszellenes álláspontot valló állam, köztük Wyoming, Texas, Utah, Tennessee és Missouri adatait vizsgálva arra jutott, hogy a Google Maps felületén leadott keresések 37%-a a hamis klinikákra irányította az abortusz iránt érdeklődőket. Eközben a keresési találatok oldalának tetején megjelenő Google-hirdetések közel 28%-a ugyancsak az abortuszellenes intézményeket ajánlotta a felhasználóknak.

A Google szóvivője a tanulmányra reagálva elmondta, hogy a vállalat irányelveinek megfelelően mindenkinek, aki bármilyen abortusszal kapcsolatos szolgáltatást szeretne hirdetni náluk, tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, és olyan információkat kell feltüntetnie a hirdetésében, amiből egyértelműen kiderül, hogy az adott helyen kínálnak-e abortuszt vagy sem.

Bár a Google angol nyelvű felülete külön felirattal figyelmezteti a felhasználókat azon klinikák esetében, ahol „nem végeznek abortuszt”, a találatok élén megjelenő hirdetések mégis összezavarhatják az abortusz iránt érdeklődőket, ezért sokan a feliratot figyelmen kívül hagyva felveszik velük a kapcsolatot az orvosi ellátás reményében.

Via

További hírek abortusz témában: 

Az abortusz után a szexjátékokat is betiltották a nők számára Texasban

Így állnak ki a divatházak az abortusztörvény ellen

Így segített a Szex és New York, hogy ne legyen tabu az abortusz