Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TÖRVÉNY

Újabb helyen szigorítják az abortuszt: már a 6. héttől tilos lesz

2024. április 26.

2 perc olvasás

ELLE

abortusz abortusztörvény várandósság abortusztilalom
Újabb helyen szigorítják az abortuszt: már a 6. héttől tilos lesz
© Shutterstock

2022-ben eltörölték az Amerikai Egyesült Államokban az abortuszhoz való alkotmányos jogot, most újabb állam vezetett be szigorítást.


Az elmúlt években számos állam vezetett be szigorítást az abortusz terén. Az abortuszhoz fűződő alkotmányos jog eltörlése után csak az államok egy bizonyos részében maradt meg a nők joga, akadtak olyan helyek, ahol szinte azonnal megszigorították a korábbi törvényt. Most újabb nehézséggel kell szembenézniük a Floridában élő nőknek. 

Floridában tovább szigorítottak az abortuszt szabályozó törvényen 

A Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet eltörlésével az USA-ban megszűnt az abortuszhoz fűződő alkotmányos joga a nőknek. A Legfelsőbb Bíróság döntése miatt az abortuszt 2022 óta már az egyes államok szabályozhatják. Ez azt jelenti, hogy sok konzervatív államban betiltották az abortuszt, más államokban pedig szigorúan szabályozták, mely esetekben dönthet a nő terhesség megszakítása mellett.

2023-ben Floridában már bevezettek egy korlátozást, Ron de Santis konzervatív kormányzó aláírta a 15 hét utáni terhességre vonatkozó abortusz tilalmát. Április 3-án azonban újabb törvényt hoztak, ez megtiltja a nőknek az abortuszt a várandósságuk 6. hete után. E szabály alól a kivételt csak az jelenti, ha az anya élete veszélybe kerül a várandósság miatt vagy a fogantatás összefüggésbe hozható nemi erőszakkal, vérfertőzéssel vagy emberkereskedelemmel.  

A törvényt még nem fogadták el, jóvá kell hagynia a képviselőháznak, de Floridában a képviselők jelentős része republikánus, így nagy eséllyel ez meg fog történni. A szigorítás mindenkinek felkeltette a figyelmét, Kara Gross, az Amerikai Polgári Jogok Szövetségének (ACLU) egyik igazgatója így nyilatkozott a CNN-nek.

Sokan azt sem tudják 6 hetesen, hogy várandósok. És azok, akik tudják, nem valószínű, hogy a hathetes határidő lejárta előtt még be tudják ütemezni a két szükséges orvosi vizsgálatot. 

Az új javaslatban az is megtalálható, hogy betiltják az abortusztabletták távkonzultáción keresztül történő felírását, illetve bűntetőeljárás alá vonják azokat az orvosokat, akik segítik az abortuszt. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves