Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Terhességmegszakítás

„Csak az járt a fejemben: nem kell terhesnek lennem!” - egy házaspár abortusztörténete

2023. június 29.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

abortusztörvény személyes történet abortusz terhességmegszakítás
 „Csak az járt a fejemben: nem kell terhesnek lennem!” - egy házaspár abortusztörténete
© Forrás: Getty Images

Egy fiatal pár életében hatalmas törést okozott, amikor kiderült, hogy az abortusz elvégzése nehezebb, mint gondolták.


Egy fiatal amerikai nő, akit az egyszerűség kedvéért hívjunk Sarah-nak, tavaly nyáron rádöbbent, hogy várandós. Férjével azonban nem voltak olyan élethelyzetben, hogy gyereket vállaljanak, csakhogy ez éppen akkor történt, amikor az Egyesült Államok szigorította a terhességmegszakításra vonatkozó törvényeket, így az abortusz elvégzése nem volt egyértelmű lehetőség.

Sarah úgy döntött, hogy a teljes nevét ugyan nem vállalja, de megosztotta a történetét, hogy felhívja a figyelmet a terhességmegszakítással kapcsolatos problémákra.

Az abortusz mindenki számára tiltott

Az Egyesült Államokban a különböző államok eltérő törvényeket alkalmaznak sok esetben, így az abortusszal kapcsolatban sincs egységes törvénykezés. Sarah lakhelyén ez a beavatkozás nem elvégezhető, így azt tervezte, hogy egy másik államba utazik. Amikor megkérdezték tőle, hogy nem fél-e a lehetséges jogi következményektől, így válaszolt:

Ezen nem gondolkoztam, csak az járt a fejemben: nem kell terhesnek lennem!

Elmondta, hogy mivel autoimmun betegséggel és súlyos vérszegénységgel küzd, ráadásul épp nem sokkal korábban esett át egy transzfúzión, úgy érezte, fizikailag sem alkalmas egy terhesség kihordására.

Komoly rosszullétek gyötörték, és a körülményeik sem voltak ideálisak a gyerekvállaláshoz. Tökéletesen egyetértettek a férjével abban, hogy a terhességmegszakítás az egyetlen választásuk.

Mivel Sarah gimnazistaként egy bántalmazó kapcsolatban élt, és egy műtéti terhességmegszakítást is el kellett nála végezni, a korábban átélt trauma miatt abban biztos volt, hogy kizárólag tablettával szeretne átesni az abortuszon. Azonban a 11. hetet követően ez már veszélyes, így további aggodalmakat okozott, hogy szorította az idő.

Otthon érezte biztonságban magát

Végül egy másik államban hozzájutott a gyógyszerhez, amelyet otthon használt, a férje pedig mindenben támogatta. Amikor már nagy fájdalmak és görcsök kínozták, mellette állt, és minden téren segítette a feleségét.

abortusz-elle.hu
Forrás: Getty Images

Sarah elmesélte, hogy közösen élték meg ezt a nehéz pillanatot, és bár korábban nem volt köztük minden rendben, de az abortusszal való közös megküzdés után a kapcsolatuk megerősödött. Fizikálisan is érezte, hogy megkönnyebbült a mesterséges vetélés után, és tudta, hogy jól döntött.

Kihangsúlyozta, hogy hatalmas problémának tartja, hogy a törvények és a közbeszéd általában csak az anyáról és a magzatról ejt szót, pedig egy nem kívánt terhesség a családtagok életét is nagyban befolyásolja. Éppen ezért nagyon hálás a férjének, hogy mindenben támogatta.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves