Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Terhességmegszakítás

Szeptember 15-től drasztikusan megváltozik a magyar abortusztörvény

2022. szeptember 13.

2 perc olvasás

ELLE

abortusz abortusztörvény Magyarország terhesség jogszabály terhességmegszakítás
Szeptember 15-től drasztikusan megváltozik a magyar abortusztörvény
© Shutterstock

Fontos változás lép életbe a hazai abortusztörvényben pár nap múlva.


Lényeges ponton módosították a hazai abortusztörvény leírását: a jövőben csak azután lehet majd végrehajtani a terhességmegszakítást, hogy a kismama meghallgatta a magzat szívhangját.

Az erről szóló rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, a szabályozás pedig már most csütörtökön, szeptember 15-én életbe is lép.

A magzati élet védelméről szóló törvény 4. számú mellékletében rögzítik a terhesség megszakításához szükséges kérőlap bemutatását. Az új előírások szerint a terhességmegszakítás végrehajtása előtt a várandós nőknek szeptember 15-e után már rendelkezniük kell egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított lelettel is, amely igazolja, hogy:

„az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta az állapotos nő számára.”

Ez a bizonyos magzati életfunkciók működésére utaló tényező az orvosi gyakorlat szerint a szívhangot takarja a 24.hu értesülései szerint. 

Ki jogosult abortuszra Magyarországon?

Hazánkban a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint normál esetben a terhesség a 12. hétig szakítható meg, ha az alábbi négy helyzet közül bármelyik fennáll:

  1. a terhesség súlyosan veszélyezteti a nő egészségét
  2. a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved
  3. a terhesség bűncselekmény következménye
  4. a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.

A TASZ tájékoztatója szerint ez utóbbi pont a törvényi meghatározás szerint milyen olyan helyzetre érvényes, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Ide érthetjük többek közt az anyagi, családi, munkahely vagy tanulási okokat, amik nem teszik lehetővé egy gyerek felnevelését, de azt is, ha valaki túl fiatalnak vagy éppen túl idősnek érzi magát a gyerekvállaláshoz.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves