Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Abortusz

Szívszorító, mi történt, amiért megtagadták egy beteg nőtől az abortuszt

2023. június 01.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

abortusztörvény orvosok abortusztilalom terhesség abortusz veszélyeztetett terhesség
Szívszorító, mi történt, amiért megtagadták egy beteg nőtől az abortuszt
© Forrás: Getty Images

Egy édesanya megosztotta történetét arról, mit okozhat, ha egészségügyileg indokolt esetben is megtagadják a terhesség megszakítását.


Mayron Hollis Tennessee államban él a férjével és a kislányával. Néhány hónappal első gyermekük születése után megtudta, hogy annak ellenére, hogy fogamzásgátlót szedett, ismét kisbabát vár. Bár meglepte őket a hír, mindannyian örömmel fogadták, hogy családjuk újabb taggal bővül; akkor még az abortusz lehetősége fel sem merült.

Néhány héttel később azonban kiderült, hogy a 32 éves nőnek egy sürgősségi méheltávolításra lenne szüksége, annyira súlyos állapotba került a terhesség alatt.

Az abortusz életmentő is lehet

Hollis korábban császármetszéssel szült, és mivel nagyon hamar újra teherbe esett, a hasán lévő heg még nem gyógyult meg teljesen. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a petesejt ehhez a heghez tapad hozzá, amely életveszélyes állapotot idézhet elő, hiszen nagyfokú vérzéssel járhat.

terhesseg
Forrás: Getty Images

Sajnos Hollis esetében is így alakult, ezért az orvosa azt javasolta, szakítsa meg az akkor nyolchetes terhességet.

Hollis és férje nagyon szerették volna a babát, ezért hosszú időbe telt, mire belátták, hogy a terhesség túl nagy kockázatot jelent Hollis életére, ezért meg kell szakítaniuk. Csakhogy idő közben Tennessee állam egy olyan törvénymódosítást fogadott el, melynek értelmében az abortuszt a bűncselekmények közé sorolták, és egyben meg is tiltották az elvégzését.

Hollis állapota egyre súlyosbodott, fájdalmai voltak a növekvő magzat miatt, az orvosa pedig nem hívta fel rá a figyelmet, hogy nagyon kevés ideje van arra, hogy döntsön az abortuszról, hiszen a törvény életbe lépése után nem lesz módja ezt a lehetőséget választani.

Amikor felkereste az orvosát, hogy megszakítsa a terhességet, mert túl kockázatos a baba kihordása, orvosa megtagadta a műtét elvégzését, mivel éppen 24 órával korábban életbe lépett a minden abortuszműtét elvégzését tiltó törvény. A tilalom kriminalizálja az abortuszt, és nem számít az sem, ha az anya élete veszélybe kerül, valamint a szívhang észlelése után már semmilyen indokkal nem végezhető el a beavatkozás.

terhesseg
Forrás: Getty Images

Sürgősségi császármetszésre volt szükség

Hollis végül kénytelen volt kihordani a babát, aki koraszülötten jött világra, miután édesanyjánál komoly vérzést észleltek, és egy sürgősségi császármetszést végeztek el nála. Ennek során a méhét is eltávolították, amelyet Hollis egyáltalán nem akart:

Nem akartam a méheltávolítást. De azt mondták, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsák a vérzést és hogy segítsenek rajtam, így nem volt más választásom.

Hollis kisbabája annyira korán jött világra, hogy egy hónapig inkubátorban kellett maradnia, és rengeteg beavatkozásra volt szükség, hogy megmentsék az életét.

Mára már mindketten jól vannak a körülményekhez képest, de Hollis úgy döntött, elmeséli a történetét, hogy más nők ne kerüljenek hasonló helyzetbe a törvények szigorítása miatt.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves