Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

3 év letöltendő

Ebben az európai országban a legszigorúbb az abortusztörvény, börtönnel is büntetik a nőket

2023. június 26.

3 perc olvasás

ELLE

abortusz abortusztörvény Málta
Ebben az európai országban a legszigorúbb az abortusztörvény, börtönnel is büntetik a nőket
© Shutterstock

Kevesen tudják, hogy Máltán rendkívül szigorú az abortusztörvény.


Az abortusz Máltán minden esetben illegális. Európát nézve Máltán van a legszigorúbb abortusztörvény, valamint még Andorrában, ahol szintén tilos a terhességmegszakítás vérfertőzés, nemi erőszak, a magzat súlyos fejlődési rendellenessége, vagy az anya életére jelentett veszély esetében is.

Ez a helyzet Máltán

Málta az Európai Unió egyetlen tagországa, ahol szigorúan tilos az abortusz, és olyannyira tabu, hogy azok, akik azért utaznak külfödre a szigetországból, hogy terhességmegszakításon essenek át még a családtagjaik előtt is titkolóznak. A legtöbb nő nem meri felvállalni, ha pedig valakiről mégis kiderül, hogy abortusza volt  18 hónap és 3 év közötti börtönbüntetést kockáztat.

Nem ez az egyetlen probléma Máltán: a katolikus országban a válást is csak 2011-ben engedélyezték, valamint az azonos neműek házasságát és azt, hogy melegek is örökbe fogadhassanak, 2017-ben szavazták meg - írta meg az Euronews

Ez a helyzet a méhen kívüli terhességgel 

Az országban az abortuszra vonatkozó törvények annyira szigorúak, hogy a méhen kívüli terhesség megszakítását célzó kezelés csak olyan orvosi protokoll alapján engedélyezett, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes esetet egyedileg megvizsgáljanak, összhangban a kettős hatás elvével, azaz nem okoznak szándékos kárt a terhes nőnek vagy születendő gyermekének.

Tavaly nagy botrány volt

2022 nyarán nagy botrányt okozott Máltán, hogy megtagadták az abortuszt egy amerikai turistától, aki éppen az országban tartózkodott. A nő súlyos vérzéssel kórházba került, és közölték vele az orvosok, hogy a babának esélye sincs a túlélésre, de a tilalom miatt mégis megtagadták tőle az abortuszt. A fiatal nő  a terhessége 16. hetében járt. Az orvosok a nőnek azt tanácsolták, hogy várni kell, amíg a kicsinek már nem lesz szívhangja, és utána végrehajthatják a műtétet. Néhány hónappal később az amerikai turista beperelte a máltai kormányt azért, ami vele történt.

Nincs esély a legalizálásra? 

Tavaly ősszel kiderült, hogy a máltai kormány által benyújtott törvénymódosítás engedélyezné, hogy a szigetország orvosai a jövőben terhességmegszakítást alkalmazzanak, ha az anya élete vagy egészsége komoly veszélyben van. Az elmúlt hónapokban azonban az a helyzet állt elő, hogy míg sokan támogatják, hogy eltöröljék a teljes abortusztilalmat, mégis több ezren tüntettek a lazítások ellen is. A hagyományosan katolikus vallású Máltában rengetegen a vallásukból kifolyólag nem támogatják a terhességmegszakítást. 

A legfrissebb hírek szerint a kormány azt a döntést szeretné meghozni, hogy az abortuszt akkor végezhetik majd el egy nőn, ha az országban legalább 3 orvos igazolni tudja, hogy az anya élete valóban veszélyben van, ezért szükséges a terhességmegszakítás az életben maradáshoz. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves