Quantcast

Összefogás

Kalifornia állam felajánlja segítségét az abortusztól eltiltott nőknek

Kalifornia állam felajánlja segítségét az abortusztól eltiltott nőknek
© Leigh Vogel/Getty Images for Women's March Inc

Fedeznék a hozzájuk utazó, biztonságos abortuszt választó nők költségeit.

Az Egyesült Államokban nők milliói számára jelent komoly veszélyeket a legális abortusz lehetőségének elvesztése. A Legfelsőbb Bíróság előtt van Mississippi államban a terhességmegszakításra vonatkozó szabályozás, melynek jogszerűségét vizsgálják felül – ha az 1973-as Roe kontra Wade történelmi jelentőségű ítélet megdől, akkor szövetségi szinten veszíthetik el a nők az abortuszhoz való hozzáférést.

A feszült várakozás pillanataiban egyes államok már előre gondolnak arra az esetre, ha bekövetkezik a legrosszabb: Kalifornia állam például egyfajta „menedékhely” kialakítását tűzte ki azon nők számára, akiknek a lakóhelyéül szolgáló államban a jövőben nem lehet majd legálisan abortuszt végeztetni.

Az államok felében betilthatják az abortuszt

A The Post cikke az amerikai abortuszpolitikában jártas Guttmacher Intézetet idézve megállapította: ha az ítélet részben vagy teljes egészében elbukik, az 50 államból mintegy 26-ban reális esély van arra, hogy abortusztilalom lép érvénybe. Texas állam a legjobb példa arra, hogy ennek milyen drasztikus következményei lehetnek: az államban az egyik legszigorúbb jogszabály lépett életbe szeptember elején, amely lehetővé teszi, hogy magánszemélyek pert indítsanak az abortuszt választó nők és segítőik ellen. Ennek hatására 14%-kal csökkent a legálisan elvégzett abortuszok száma – ami azt jelenti, hogy több százezer nő kénytelen más alternatíva után nézni egy nem kívánt terhesség esetén. Jobb esetben ez csak hosszú utazással és magas költségekkel jár, rosszabb esetben az életüket is veszélyeztető, titokban elvégzett beavatkozással. „Hihetetlenül kritikus időszak a mostani a nők jogainak a történetében. Azt akarjuk, hogy az emberek tudják, mi a megoldás részei leszünk” – nyilatkozta Toni G. Atkins, a kaliforniai szenátus elnöke.

A demokrata államban a tervek szerint fedeznék azoknak az alacsony jövedelmű nőknek az utazási és szállásköltségeit, akik a biztonságos terhességmegszakítás miatt érkeznek Kaliforniába, valamint biztosítanák számukra a beavatkozáshoz való hozzáférést.

Kalifornia államban több jogszabály is rögzíti a legális abortuszhoz való jogot, külön költségkeretet szabnak meg a klinikák támogatására, a megfelelő személyzet képzésére, valamint a tudományos információk terjesztésére. Tavaly szeptemberben megalakult a Kaliforniai Abortusz Jövőjének Tanácsa is (CA FAB Council), amely több mint 40, a szabad választást támogató szervezetet tömörít, és amelyet számos politikus is támogat.

Forrás: Elle