Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LOVE LETTERS

Minden idők 10 legmeghatóbb szerelmes levele

2022. november 16.

9 perc olvasás

Kovács Gréta

levél szerelem történelem párkapcsolat szerelmes szerelmes levél
Minden idők 10 legmeghatóbb szerelmes levele
© Shutterstock

Írók, zeneszerzők, uralkodók, császárok és amerikai elnökök is vallottak már szerelmet írásban. Következzenek most a történelem legmeghatóbb szerelmes levelei, amelyeket a legszívesebben újra meg újra átolvasnánk!


A szerelmes levelek írása már korántsem olyan divatos, mint amilyen régen volt: a mindennapi kommunikációnak és az online jelenlétnek köszönhetően eme romantikus gesztus már-már idejétmúltnak számít — ám a technológiai újítások előtt ez volt az egyetlen módja annak, hogy az emebrek az élő beszéden kívül is kinyilvánítsák a szerelmüket.

Most összegyűjtöttük a világ legszebb, legmeghatóbb szerelmes leveleit, amelyek még mindig könnyet csalnak a szemünkbe!

1. Napóleon császár levele Jozefina császárné számára

I. Napóleon francia császár (1769-1821) hatalma csúcsán szinte egész Európát meghódította, a privát életében viszont meglehetősen érzelgős ember volt, aki rajongott a romantikus gesztusokért. Bár szeretett feleségétől, Jozefina francia császárnétől elvált, miután kiderült, hogy a császárnének nem lehet gyermeke, még évekkel a különválásuk után is szerelmes leveleket írt a számára. A következő levelet néhány héttel az esküvőjük után írta Naplóeon az újdonsült feleségének. 

Amióta csak elutaztam, depressziós vagyok. Csak melletted vagyok boldog, mert te vagy az egyetlen, aki igazán törődik velem és a sorsommal. Drága Jozefinám, a bájod csak úgy perzseli és ragyogtatja a szívemet! Alig várom, hogy újra együtt lehessünk és minden időmet veled tölthessem. Hogy mással ne kelljen foglalkoznunk, csak saját magunkkal, az ünnepléssel és a szerelemmel!

2. Beethoven a halhatatlan szerelmének 

Ha azt gondoltad, hogy az „örökké az enyém, örökké a tied, örökké a miénk” idézet a Szex és New York filmből való, akkor tévedtél! Eredetileg Ludwig van Beethoven (1770-1827) német zeneszerző írta egy titokzatos ember számára, akinek 1812-ben, akinek kilétére sosem derült fény — a levelek viszont nagy szerelemről árulkodnak!

Drága Halhatatlan Kedvesem! Itt-ott vígan, aztán szomorúan várok arra a sorstól, hogy vajon meghallgat-e minket. Csak veled együtt élhetek, vagy egyáltalán nem! A szerelmed tett eddig a legboldogabbá és a legboldogtalanabbá. (...) Szeress továbbra is, soha ne kételkedj kedvesed hűséges szívében! Örökké az enyém, örökké a tied, örökké a miénk!

3. Vita Sackville-West levele Virginia Wool számára

Vita Sackville-West (1892-1962) angol írónő és szerelme, Virginia Wool a 20. századi angol irodalom leghíresebb leszbikus szerelmespárja volt, akik 10 éves kapcsolatuk során gyakran írtak szerelmes leveleket is egymásnak. Kapcsolatuknak politikai okok vetettek véget, pedig rendkívül szenvedélyes és elsöprő párnak bizonyultak. 

Csak téged akarlak, kétségbeesetten hiányzol Virginia. Éjszaka rémálmaim vannak és álmatlanul vergődöm, mert te nem vagy mellettem. Tudom, hogy nem hiszed el, de így van: jobban hiányzol, mint azt csak gondolnád, mint azt valaha csak gondolni mertem volna. Fájdalmas lehet ezt olvasni, nekem is az, pedig nem akarlak bántani — ahhoz te túl értékes vagy. Önző dolog, de csak a szeretetemet és a hiányodat akarom veled éreztetni, még akkor is, ha te ezt bolondságnak tartod.

4. Zelda Sayre levele F. Scott Fitzgerald számára

A Nagy Gatsby című regény írója, F. Scott Fitzgerald (1896-1940) már rengeteg szerelmi történetet vetett papírra, a legkülönlegesebb viszont a sajátja lehetett, mert felesége, Zelda Sayre írónő elképesztő szerelmes leveleket írt a számára. Az egyik ilyen a következő:

Nélküled, kedvesem, nem látok, hallok, érzek, gondolkozok vagy élek. Szeretlek és soha többé nem fogom hagyni, hogy még egy éjszakát külön töltsünk. (...) Meg akarlak csókolni a tarkódon és mellkasodon. Nem tudom elmondani, hogy mennyire szeretlek! Nem vagyok önmagam, amikor nem vagy itt velem, annyira akarlak! (...) Gyere gyorsan vissza hozzám! A szerelmed és kedvesed, a feleséged.

5. Ronald Reagan levele Nancy Reagan számára

Ronald Reagan (1911-2004) a 40. amerikai elnök második felesége, Nancy Reagan színésznő és First Lady számára írta az alábbi sorokat, melyeket a 31. házassági évfordulójuk alkalmából vetett papírra.

Drága Frist Lady! Elérkezett az a nap, ami már a 31. évét jelzi annak a boldogságnak, ami csak nagyon kevés férfinak adatik meg. Egyszer már mondtam neked, hogy ez a házasság pont olyan, amiről kamaszkoromban álmodoztam. Ez azóta sem változott. (...) Ha nem vagy velem, elvesztem a tér-és az időérzékemet. Sokkal több ez a szerelemnél, egyszerűen nem vagyok teljes egész, amikor nem vagy velem. Te jelented számomra az egész életet. Boldog házassági évfordulót kívánok, és köszönöm az elmúlt 31 mesés évet. Szeretlek, a te végtelenül hálás férjed.

6. VIII. Henrik király levele Boleyn ANNA számára

VIII. Henrik angol király (1491-1547) a történelem egyik legkülönlegesebb uralkodója volt. Hat felesége volt — közülük Boleyn Anna lehet a legismertebb, akibe eleinte nagyon szerelmes volt, és akit később viszont házasságtörés és vérfertőzés miatt lefejeztetett. A következő levelet akkor írta Boleyn Anna számára, amikor még házasságban volt Aragóniai Katalin királynéval, a lányt pedig meg akarta győzni arról, hogy menjen hozzá feleségül.

... de ha lenne kedves betölteni egy igazi hűséges szerető és barát tisztjét, valamint átadni nekem a szívét és a testét, én leszek a leghűségesebb szolgálja. Megígérem, hogy nemcsak a nevemet adnám Önnek, hanem az egyedüli szeretnőmmé is tenném Önt, csak Önt szolgálnam. Kérem, adjon mielőbbi választ a levelemre, hogy tudjam, kitől, mitől és milyen mértékben függhetek. Ha nem akar írásban válaszolni, jelöljön meg egy helyet, ahol szóban beszélhet velem, ott leszek!

7. Oscar Wilde levele Lord Alfred Douglas számára

Akkoriban senki sem tudta, mert a legnagyobb titokban történt, de Oscar Wilde (1854-1900) ír költő igazából nem is a feleségébe, Constance Lloyd írónőbe, hanem az idősebb szeretőjébe, Lord Alfred Douglas angol íróba volt szerelmes. A titkolt homoszexuális kapcsolat szerelmes leveleiken keresztül vált nyilvánossá az utókor számára.

Mindenki dühös rám, amiért folyton veled töltöm az időt, de ezt senki sem érheti. Úgy érzem, hogy csak veled lehetek önmagam. Bárcsak újra élthetném az életemet, és akkor a barátságunk és a szerelmünk is értelmet nyerhetne! Bárcsak soha ne szakadtunk volna el egymástól akkor, amikor Rouenban találkoztunk. Olyan nagy köztünk a tér és távolságbeli szakadék, de akkor is szeretjük egymást.

8. Orson Welles levele Rita Hayworth számára

Orson Welles (1915-1985) amerikai színész és rendező házassága Rita Hayworth színésznővel csak négy évig tartott, de a '40-es években ők voltak Hollywood elsőszámú álompárja. Egy szerelmes levelében a következőket írta a férfi a színésznőnek, amikor Hayworth a hideg észak-amerikai tájakon forgatott egy filmet.

Legkedvesebb angyalom! A legtöbben magányosak vagyunk ebben a világban, szerelmesnek kell lennünk ahhoz, hogy erre rájöjjünk. A magány ellenszere pedig nem más, mint a társaság — történetesen az a fajta társaság, amit mi nyújtunk egymás számára. (...) Te vagy az életem, a teljes életem! Soha ne reménykedj abban, ha valaha is kevesebb leszel ennél! Gyönyörű, drága kedvesem, siess vissza a napsütésbe! Már számolom a napokat, hogy újra lássalak. Szeretlek, ez minden.

9. Albert herceg levele Viktória királynő számára

Viktória brit királynő (1819-1901) még kisgyermek volt, mikor édesapja elhatározta, hogy 21 évvel idősebb Albert szász-coburg-gothai herceghez kell hozzámennie feleségül. A kis Viktória eleinte hevesen tiltakozott a házasság ellen, ám mikor 17 éves korában először találkoztak, teljesen egymásba szerettek. Az első találkozás után Albert herceg visszautazott szülőhazájába, akkor írta az alábbi a megható sorokat Viktória királynő számára.

Drága, szeretett Viktóriám! Nem szükséges mondanom, de csak rád gondolok, a fényképed pedig boldogsággal önti el a szívemet. Álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha is ilyen szerelmes leszek. Dédelgetem azokat a pillanatokat, amikor veled lehettem és amikor foghattam a kezedet. Hamar eltelt az az idő, de az is el fog, amikor újra foglak látni! Ígérem, hogy odaadással és változatlan szerelemmel foglak szeretni, a te igaz Alberted.

10. Simone de Beauvoir levele Claude Lanzmann számára

A köztudatban Simone de Beauvoir (1908-1986) feminista ikon és partnere, Jean-Paul Sartre a 20. századi francia filozófia leghíresebb szerelmespárjának számítottak, ám Simone szívét igazából a nála 17 évvel fiatalabb szeretője, Claude Lanzman francia filmrendező rabolta el. Egyik neki szánt levelében a következőket írta a nőjogi aktivista.

Kedves gyermekem! Te vagy az én első szerelem, az, ami csak egyszer történik meg az ember életében — vagy talán még akkor sem. Amikor először megláttalak, azt gondoltam, hogy soha nem leszek képes kimondani ezeket a szavakat, de most teljesen természetes: szeretlek. Szeretlek, teljes szívemmel és testemmel! Te vagy az én végzetem, az örökkévalóságom, az egész életem.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves