Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZERELEM

Emiatt az egy szó miatt megy tönkre rengeteg párkapcsolat

2022. július 12.

2 perc olvasás

Majoros Mirtill

szerelem gyerekvállalás házasság párkapcsolat pszichológia
Emiatt az egy szó miatt megy tönkre rengeteg párkapcsolat
© Shutterstock

Miért állítunk irreális elvárásokat egymással és magunkkal szembe? És miért engedjük be annyira a külvilágot a legintimebb kapcsolatainkba? Nem meglepő, ha ezek után a párkapcsolatunk nem lesz hosszútávon működőképes.


Milyennek kell lennie egy párkapcsolatnak? Hogyan viselkedjünk a mindennapokban? Mit tegyünk, és mit ne tegyünk benne? Talán a tapasztalataid neked is megmutatták már, mi az a szó, amit érdemes kerülni, ha szeretnéd, hogy a szerelem minél tovább tartson. 

Kell vagy mégsem?

Jeffrey Bernstein amerikai pszichológus szerint mindenek előtt egy dologgal kell foglalkoznunk, méghozzá a kell szócskával. A kapcsolatokban gyakran hajlamosak vagyunk összehasonlítani magunkat más emberekkel és a társadalom normáival. Még ha valóban harmonikus is a párkapcsolatunk, egy idő után a két ember közül az egyik általában felteszi a kérdést:

Tényleg így kell lennie?

A párkapcsolat halála a kell szó

Nem kellene összeköltöznünk, eljegyeznünk egymást, vagy már a gyerekekre gondolnunk? Előbb-utóbb ezek a gondolatok gyakran vita tárgyává válnak, és nem ritka, hogy a számunkra oly kedves partnerünket is felelősségre vonjuk. Persze nem azért, mert mi úgy gondoljuk, hanem azért, mert a társadalom úgy gondolja. 

Elszomorító, de sokszor nem is a saját vágyainkat fogalmazzuk meg annyira konkrétan és van, hogy akár erőszakosan. Néha csak azért leszünk feszültebbek és követelőzők, mert azt gondoljuk, a környezetünk elvár tőlünk valamit. Az anyósok már várják az unokákat, a barátnők közül már mindenki gyermeket vállalt, öt év együttlét után pedig még mindig csak kapcsolatban élni hallatlan dolog - hiszik sokan. Pedig itt lenne az ideje kicsit figyelmen kívül hagyni, mit mondanak mások, sőt, lehet nem is mondják, csak mi hisszük, hogy mindenki ezt várja tőlünk. 

Jeffrey Bernstein szerint sokan figyelmen kívül hagynak egy nagyon alapvető dolgot: szinte minden esetre elmondható, hogy a „kell” soha nem egy olyan gondolati vagy beszélgetési forma, amely a végén kifizetődik. Mert ha egy mondatot azzal kezdünk, hogy „kell”, akkor az követelőzőnek és ellenőrzőnek hangzik a társunk számára. Ezzel a szóval tehát ahelyett, hogy célt érhetnénk, fennáll a veszélye, hogy csak egyre távolabbra taszítjuk partnerünket. Nem ritka, hogy a megcsalás mögött a kapcsolatbeli elvárásokba és kötelezettségekbe való belefáradás áll, és a másik fél úgy éli meg, hogy állandó elszámoltatásban él. Ér vajon ennyit, hogy a kívülállók megnyugodjanak, hogy csillog az a gyűrű, vagy végre hárman vagytok?

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves