Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szerelem

6 egészséges párkapcsolati szokás, amit sokan mérgezőnek tartanak

2022. november 08.

4 perc olvasás

ELLE

mérgező párkapcsolat szokások toxikus
6 egészséges párkapcsolati szokás, amit sokan mérgezőnek tartanak
© Shutterstock

Sokszor olyan dolgokat is mérgezőnek tartunk egy párkapcsolatban, ami normális is lehet. 


Vannak bizonyos szokások, amik szükséges összetevői az egészséges párkapcsolatnak, mégis toxikusnak gondoljuk őket. Most eláruljuk, hogy mik azok a dolgok, amikkel sokaknak nehéz szembenézni egy romantikus kapcsolatban. 

1. Néhány konfliktus megoldatlan marad

Az az elképzelés, hogy a pároknak kommunikálniuk kell és minden problémájukat meg kell oldaniuk, mítosz.

John Gottman amerikai pszichológus végzett egy kutatást, amiben több ezer házaspár vett részt. Kiderült, hogy voltak olyanok is, akik már több mint 40 éve házasok, de bizony vannak megoldatlan problémáik. A legtöbb sikeres párról elmondható, hogy vannak gondjaik, amikben nem tudnak dűlőre jutni. Azok a párok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy mindent meg kell oldaniuk, sok esetben végül a szakítás mellett döntöttek. Nem kell szükségét érezned, hogy megváltoztass valakit ahhoz, hogy szeresd.

2. Hajlandóak vagytok megbántani a másik érzéseit

Az emberek többsége gyakran mond kegyes hazugságokat a párjának,  hogy ne bántsa meg. A férfiak esetében is nagyon gyakori, leginkább akkor, ha a párjuk valamilyen külső tulajdonságukra kérdez rá vagy éppen arra, hogyan áll nekik az új csizma, amit vettek. Fontos felismerni, hogy nem az a dolgunk, hogy a párunk mindig jól érezze magát, hanem az őszinteség. Ha például valaki egy párkapcsolatban egyedüllétre vágyik, egy egészséges kapcsolatban meg kell lennie a lehetőségnek arra, hogy úgy megmondja a párjának, hogy az nem fog megsértődni. A kommunikáció a kulcsa mindennek.

3. Tudni kell szépen lezárni

A romantikus áldozatot idealizálják kultúránkban. Rengeteg filmet tudnánk mondani, egy kétségbeesett karakterrel, aki összetört teljesen, mert szakítottak vele. Egy szakítást a legtöbben mindig kudarcnak élnek meg. Az irracionális idealizálás odavezethet, hogy sokan olyan partnerekkel maradnak együtt, akik semmibe veszik őket, majd feladják a saját szükségleteiket.

Amíg a halál el nem választ.

Nagyon romantikusan hangzik, de bármennyire is szeretünk valakit, semmi sem lehet fontosabb a saját identitásunknál és boldogságunknál. Néha a legegészségesebb dolog, amit tehetünk egy párkapcsolatban az az, hogy lezárjuk.

4. Vonzódunk más emberekhez is

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, ha megtaláljuk az igazit nem fogunk máshoz vonzódni, a biológia másképp működik. Kutatások bizonyítják, hogy az emberi szexualitás részben az újdonság köré kötődik. Rengeteg ember érez bűntudatot, amikor boldog párkapcsolatban él, de a fantáziája olykor elkalandozik mások felé. Egészségesebb megengedni magunknak, hogy érezzük, amit érzünk, majd jöhet az elengedés része. Azok az emberek, akik elnyomják ezeket a késztetéseket, gyakran azok, akik végül megadják magukat nekik. A vonzerő mindenhol ott van, de igazi intimitást nem lehet mindenhol találni. Amit irányíthatunk, azok a cselekedeteink.

5. A külön töltött idő fontossága

Mindannyiunknak van legalább egy barátja, aki állandóan eltűnik, amint új párkapcsolata lesz. Sőt, sok esetben vannak emberek, akik fontos hobbikról mondanak le, mert minden idejüket a párjukkal töltik. Nos, az egyszer biztos, hogy a boldog párkapcsolat titka, hogy külön is remekül működjön két ember. Fontos néha eltávolódni, hogy függetlenül is úgy érezzük, hogy sikeresek és boldogok vagyunk. 

6. Elfogadni a partner hibáit

Egy tipikus mérgező kapcsolat, amikor az egyik fél a megmentő szerepébe kerül, és megpróbálja megmenteni vagy megváltoztatni a partnerét. A másik eset, amikor sokan már eleve úgy gondolják, hogy az ő partnerük bármit csinál az tökéletes. Néhány fontos dologra, amire érdemes emlékezni: senki sem tökéletes, tehát mindenkinek vannak hibái. Meg kell jegyezni azt is, hogy senki sem kényszeríthető arra, hogy változzon. A harmadik legfontosabb dolog pedig, hogy olyan partnert kell választanunk, akinek el tudjuk viselni a hibáit, sőt akár meg is szerethetjük őket. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves