Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Párkapcsolati problémák

A mérgező házasság 5 jele, amit sokan nem vesznek észre

2023. május 15.

4 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

szerelem párkapcsolat házasság mérgező kapcsolat
A mérgező házasság 5 jele, amit sokan nem vesznek észre
© Forrás: Shutterstock

Előbb-utóbb minden házasságban eljön az az időszak, amikor a pár tagjai már nem idealizálják egymást, és kiismerik a másik gyengeségeit is. Azonban ha túl sok negatív hatás ér, legyél tisztában azzal, hogy nem kell egy mérgező házasságban megöregedned.

 


Az együtt töltött hosszú idő alatt számos bosszantó vagy dühítő tény derülhet ki a másikról, ez azonban még nem jelenti automatikusan azt, hogy mérgező házasságról lenne szó. Egy ideális párkapcsolatban a nézeteltéréseket sikerül megbeszélni, mert a páros tagjai szeretik annyira egymást, hogy nem okoz nagy nehézséget számukra az összecsiszolódás. Van azonban néhány jel, ami arra utalhat, hogy a kapcsolat az egyik fél számára kifejezetten toxikus, ezen pedig mindenképp változtatni kell.

love
Forrás: Shutterstock

Mik a mérgező házasság leggyakoribb jelei?

Dr. Karen Philip pszichoterapeutaként számos elrontott házasságban élő pácienssel találkozott már, és határozott véleménye van arról, mikortól számít egy párkapcsolat mérgezőnek:

Egy egészséges házasságban a házastársak nem utasítják el egymás érzéseit vagy gondolatait, és főként nem irányítják egymást, hogy a másik mikor mit tehet, mondhat vagy gondolhat.

Ezek a legenyhébb formában is intő jeleknek számítanak, de az alábbiak mindenképp aggodalomra adnak okot:

1. Nem irányíthatod az életed

Úgy öltözködsz és azzal találkozol, akivel szeretnél? Vagy a döntéseidet az befolyásolja, hogy elkerülj a pároddal egy vitát? Katie Hood, a One Love Foundation vezérigazgatója azt mondja, hogy ez a kényszer egy klasszikus figyelmeztető jel arra, hogy egy birtokló, irányító partner uralma alá kerültél.

Ha úgy érzed, hogy állandóan stresszben éled az életed, hogy ne válts ki negatív reakciót a partneredből, az egy erős jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz.

argue
Forrás: Shutterstock

2. Nincsenek kompromisszumok a kapcsolatban

Ha úgy érzed, minden fontosabb kérdésben a partnered szava a döntő, és csak az ő igényei szerint történik minden a lakberendezéstől kezdve a vacsoráig, és a párod semmiben nem hajlandó kompromisszumot kötni, az figyelmzetető jel, hogy valami nincs rendben köztetek. Hood erről így gondolkozik:

Egy egészséges kapcsolatban a döntéseket egyenlően és kölcsönösen hozzák meg, úgy, hogy az mindkét fél számára megfelelő legyen. Ha a társad a te kérésedet soha nem hallgatja meg, akkor mérgező kapcsolatban élsz.

3. Visszahúzza a fejlődésre irányuló törekvéseidet

Megpróbáltál életmódot váltani, esetleg sportolni kezdtél, de a párod kigúnyolt, hogy úgysem fog sikerülni? Az ilyen jellegű megjegyzések nagyon károsak lehetnek a mentális egészséged szempontjából, de tudd, hogy ezekben a helyetekben arról van szó, hogy a mérgező felek egy kapcsolatban egyszerűen félnek attól, hogy a másik túlszárnyalja őket valamiben. Ezért minden előremutató törekvést, legyen az nyelvtanulás, munkahelyváltás vagy a sportolási szokások megváltoztatása, igyekeznek elnyomni. Dr. Philip szerint ez egyáltalán nincs rendben:

Egy szerető partner azt akarja látni, hogy boldog vagy, és azt szeretné, ha az életed minden területén kiteljesednél.

marriage
Forrás: Shutterstock

4. Titkolózik előtted

A kifogásokon és magyarázkodásokon túl gyanús lehet, ha furcsa e-maileket találsz, vagy olyan bankszámlára bukkansz, amiről nem is tudtál. Figyelmeztető jel az is, ha eltereli a témát, amikor szeretnéd tisztázni vele a kérdést, esetleg a hibáid felsorolásával vág vissza. Egy párkapcsolat csak annyira lesz működőképes, amennyire a tagok tisztelik egymást, és bíznak a másikban.

5. Megpróbál elszakítani másoktól

Bár egy házasság megkötésével sok minden közössé válik, de továbbra is két önálló személyiség vagytok. Elkötelezitek magatokat egymás mellett, de ez nem azt jelenti, hogy az önálló döntési jogotokról lemondtok. Nincs rendben, ha a társad akarja megszabni, kivel és mikor találkozhatsz, milyen hobbijaid lehetnek, és ha minden külön töltött percedről tudni akar, ezért ellenőrizget. Hood szerint ilyenkor nem szabad bedőlni a másik érveinek:

Erre a viselkedésre nem lehet magyarázat, hogy annyira szeret, hogy mindig veled akar lenni, ezért a barátnőid helyett inkább maradj otthon vele. Ez a bántalmazás egyik módja, és ha ilyesmi felmerül egy párkapcsolatban, az nagyon komoly gondokra utal.

Ha a fenti jeleket tapasztalod, minél hamarabb keress fel egy szakembert, és kérj segítséget a problémáitok megoldásához.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves