Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Marriage

Egy felmérés szerint ezen az egy dolgon múlik, működik-e egy házasság

2022. július 08.

2 perc olvasás

ELLE

boldog párkapcsolat házasság házimunka párkapcsolat boldog házasság
Egy felmérés szerint ezen az egy dolgon múlik, működik-e egy házasság
© Shutterstock

A szakértők hivatalosan is megállapították a sikeres házasság titkát.


Ahány ház, annyi szokás, és ez a mondás bizony igaz a házasságokra is. Az idős házaspárok gyakran kapják meg azt a kérdést, hogy mi a jó házasság titka, ám egyetlen bombabiztos választ nehéz adni erre, hiszen páronként eltérő lehet, ki mitől érzi magát jól egy frigyben.

Ami biztos, hogy világszerte a házasságok közel fele válással végződik, épp ezért a kutatók rendszeresen próbálnak utánajárni, hogy milyen tényezők állhatnak a tönkrement házasságok mögött – egy-két tendenciát pedig már sikerült felvázolni ezzel kapcsolatban az elmúlt évtizedekben.

Ez lenne a jó házasság titka?

A szakértők szerint az egyik leggyakoribb vitaforrás lehet a kulcsa a sikeres házasságnak: mégpedig a házimunka. A Pew Research Center „Mitől működik egy házasság?” című tanulmánya szerint a házimunka megosztása a harmadik helyen állt a listán, megelőzve olyan fontos kérdéseket is, mint például a gyereknevelés.

Meglepő, de a megkérdezett férfiak 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a házimunka megosztása rendkívüli mértékben hozzájárul a házasság sikerességéhez.

Fotó: Shutterstock

A nők végzik a több házimunkát

Nem véletlen, hogy a váláshoz vezető okok között is előkelő helyen szerepel a házimunka aránytalan elosztása, ami legtöbbször a nőkre hárul a háztartásban. A Gallup 2019-es felmérése is kimutatta, hogy az esetek több mint 60 százalékában a nők vállát nyomják az olyan háztartási feladatok, mint a főzés, a takarítás és a mosás.

Pedig nyílt és világos kommunikációval, az elvárások pontos megfogalmazásával már a kapcsolat elején tisztázni lehetne, hogy ki milyen ház körüli feladatokat vállal magára. A cél, hogy olyan felosztást alakítson ki a pár, ami mindkettejük számára élhető és tartható.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves