Quantcast

Szorongás

Te is rettegsz, ha fel kell venni a telefont?

Te is rettegsz, ha fel kell venni a telefont?
© Getty Images

Úgy gondolod, benned van a hiba, ha félelem tölt el, amikor megcsörren a telefon? A jelenség gyakoribb, mint gondolnád. 

Vannak azok az emberek, akik állandóan a telefonon csüngenek, és ha kérdésük van, máris nyúlnak a készülék után, és vannak azok, akik szinte rettegnek, ha fel kell venniük a telefont. Elsőre talán mókásan hangzik, de létező jelenség, az okokat pedig fejben érdemes keresni. 

 Főleg a fiatalabb korosztályra jellemző az, hogy már nehezen értelmezik a telefonhívások mibenlétét, hiszen mindenféle más módon állandóan kommunikálnak, sokszor jóval hatékonyabb és kreatívabb megoldást választva. „Az emberek már nem igazán ehhez vannak hozzászokva. A fiatalok a hívásokat a közösségi médiában közzétett posztokkal, szöveges üzenetekkel és hangjegyzetekkel helyettesítik” – mondja Gabriele Raimondi olasz pszichológus a Vice-nak.

A szakértő szerint a  telefonbeszélgetéstől való félelem más szociális szorongásokkal függ össze, és a beszélgetés ritmusának és tartalmának nehézségei idézik elő. „A válaszadás ideje más, mint amikor üzenetet írunk. Nem feltétlenül lassabb, de jobban kapcsolódik a másik fél elvárásaihoz. A visszajelzés a telefonbeszélgetésben azonnali, így mindig fennáll a veszélye annak, hogy valamit rosszul értelmezünk, és a hibáinkat a félelmeink megerősítéseként értelmezzük.”

Munka és magánélet egybefolyik

Erre a félelemre a pandémia okozta otthoni munkavégzés is rátett egy lapáttal. „Az a tény, hogy a nap különböző időpontjaiban, gyakran a munkaidőn kívül is kapcsolatba léphetnek velünk, mivel a munka határai kitolódtak és az behatolt a személyes terünkbe, az egyik legnagyobb problémává vált, ez pedig kimerültséget okozott a munkavállalókban.”

 Raimondi azt ajánlja, hogy szabjunk magunknak határokat, bizonyos idő után némítsuk le a telefont, ne válaszoljunk a hívásokra, és tudatosítsuk magunkban, hogy nem kell mindig felvennünk a készüléket. Ha pedig szorongásunk kórossá válik és befolyásolja a mindennapi életünket, munkánkat, az ezzel járó stressz pedig már fizikai tünetekkel jár, mindenképpen keressünk fel egy szakembert.