Quantcast

Gyanakvás

Ravasz módszerrel próbálja tőrbe csalni a párját sok magyar

Ravasz módszerrel próbálja tőrbe csalni a párját sok magyar
© Andreswd / Getty Images

Kamuprofilt készítenek a fiatalok egy friss, hazai kutatás szerint, majd próbára teszik a szerelmüket.

Érdekes eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata - idézi a felmérést a 24.hu.

A Zelena András (tanszékvezető docens, BGE) vezette csapat idén nyáron 18-23 év közötti – zömében nagyvárosi – fiataloknak tett fel kérdéseket online. A felmérés – amelyben arányos eloszlásban szerepeltek fiatal nők és férfiak – egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit Zelenáék elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra.

A 320 megkérdezett (nem reprezentatív kutatás) 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot a telefonjához, okoseszközéhez.

Ennél is izgalmasabb, hogy a megkérdezett fiatalok 67 százaléka elismerte, megpróbálta már az online világban „tőrbe csalni” párját. A gyanakvó fiatalok között gyakran alkalmazott módszer, hogy hamis profilról küldenek üzenetet a kedvesüknek, hogy megtudják, miként reagálnak egy harmadik fél közeledésére, ismerkedési, randizási kérésére.

Ugyancsak érdekes adat, hogy a nem reprezentatív kutatásban véleményt formáló fiatalok 73 százalékának alapelvárás, hogy a párkapcsolatban mindketten beállítsák a telefonos helyzetmegosztást, ha külön indulnak bulizni. Ezzel a megoldással 0-24-ben tudják online követni, hogy hol jár a másik.

"Kérdéseket vet fel a kutatás azzal kapcsolatban, hogy a fiatal felnőttek az okoseszközök világában miként gondolkodnak a párkapcsolatokról, a mai technika mellett hová tűnik a privát tér és lehet-e, kell-e folyamatos kontroll alatt élni az életünket” - mondja Zelena.

Érdekességként megemlíti a 24.hu, hogy a nyolcvanas években a legtöbb elvált nő az alkoholizmust jelölte meg fő válóokként (Demográfiai portré 2009, KSH 2015), az 1990-es években azonban már az érzelmi problémák, az elhidegülés és a hűtlenség zúzta szét a házasságokat.