Quantcast

Desszert

Főszerepben: az eper és rebarbara párosa

© RICARD ROMAIN

Az eperszezon (kései) küszöbén állva érdemes betárazni pár szuper receptet. Egy kis csavarral igazi gourmet desszertet tálalhatsz otthon is!

Az eper és a rebarbara párosa még mindig verhetetlen, így hát nem véletlen, hogy a tavaszi, nyár eleji szezonban a rózsaszín desszerteké a főszerep. A rebarbara fanyar savasságát kiválóan ellensúlyozza az eper édes íze, ráadásul mindkét hozzávaló bővelkedik antioxidánsokban és C-vitaminban, ezért nem érdemes kihagyni a belőlük készült finomságokat!

Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit készíthetünk a szezon két főszereplőjéből, a salátáktól kezdve a leveseken és kompótokon át a hűsítő italokig számos fogáshoz adhatunk epret és rebarbarát – nem beszélve a szemet gyönyörködtető desszertkölteményekről. A klasszikus muffin, sajttorta és morzsasüti mellett bátran próbáljuk ki őket új köntösben is! Ehhez hoztunk most egy kis inspirációt.

 Epres-rebarbarás quinoakása

Hozzávalók 8 személyre:

  • 250 g rebarbara
  • 100 g nádcukor
  • 250 g eper
  • 800 ml tej
  • 200 ml tejszín
  • fél vaníliarúd
  • 300 g quinoa 

Elkészítés:

A rebarbarát kockázzuk fel, öblítsük le, majd egy lábasban 20 gramm cukorral megszórva tegyük fel főni közepes lángon. 20 perc után adjuk hozzá az eper felét, szintén felkockázva. További 10 percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről és ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük be a hűtőszekrénybe.

A tejet és a tejszínt forraljuk fel egy lábasban a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjuk hozzá az előzőleg átöblített quinoát, majd alacsony, időnként megkevergetve főzzük 40 percig. Ügyeljünk rá, hogy az alja ne ragadjon le. Amikor a quinoa megpuhult, húzzuk le a tűzről és adagoljuk kis tálkákba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

Ha mindkét elem kellően lehűlt, a gyümölcsöt kanalazzuk a kása tetejére, díszítsük a maradék friss eperre, és már tálalhatjuk is.

 

Pink frissítő

Hozzávalók 1 literhez:

  • 500 g eper
  • 400 g rebarbara
  • 6 nagy pink grépfrút
  • ízlés szerint vodka, gin, tequila vagy rum

Elkészítés:

Az epret és a rebarabrát alaposan mossuk meg, majd gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levüket. (Ha nincs otthon ilyen gépünk, turmixoljuk le őket és sűrű szövés szűrőn csepegtessük át őket. A fennmaradó gyümölcshúst bedolgozhatjuk süteménybe, zabkásába stb.) A grépfrútok levét facsarjuk ki, keverjük össze az epres-rebarbarás lével, és ízlés szerint adagoljunk hozzá tetszés szerinti röviditalt. Ha nagyon intenzívnek érezzük, egy kis szódával vagy habzóborral lazíthatunk rajta. Jéghidegen koccintsunk vele!

 

Fűszeres eper-rebarbara mousse

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g rebarbara
  • 500 g eper
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál fahéjas-gyömbéres-csillagánizsos fűszerkeverék
  • 10 g zselatin

Elkészítés:

A rebarbaraszárakat zöldséghámozóval hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra és egy lábasban 50 gramm cukorral meghintve főzzük puhára 15 perc alatt. Tegyük félre fél órára, ami levet engedett, azt öntsük le róla, majd mehet a hűtőbe.

Az epret vágjuk félbe, szórjuk meg a maradék cukorral és a fűszerkeverékkel, és szobahőmérsékleten hagyjuk „pácolódni” egy órát.

A zselatinlapokat tegyük hideg vízbe 15 percre. Közben az eper felét a tűzhelyen melegítsük (de ne forraljuk!) fel, és ebben oldjuk fel a vízből kihalászott zselatinlapokat. Keverjük hozzá a maradék epret is, majd az egészet adagoljuk 5 centi átmérőjű kis tálkákba vagy mousse-formákba. Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, hogy kellően megszilárduljanak.

Ha kész, borítsuk a mousse-okat tányérra, kanalazzuk mellé a rebarbarakompótot és díszítsük friss eperszeletekkel.

 

PIROS GYÜMÖLCSÖS GALETTE

Hozzávalók 4 személyre:

  • 175 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g hajdinaliszt
  • 50 g porcukor
  • 125 g teavaj
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál víz
  • 400 g piros bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli stb.)
  • 200 g rebarbara
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál mandulaliszt

Elkészítés:

A kétféle lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást és a szobahőmérsékletű vizet, morzsoljuk bele a hideg vajat és gyúrjunk belőle tésztát. Ha összeállt, tekerjük fóliába és tegyük pihenni a hűtőbe 30 percre.

A rebarbaraszárat vágjuk kis kockákra, szórjuk meg 2 evőkanál cukorral és tegyük félre fél órára. Ha kieresztette a levét, nyomkodjuk ki.

Ha letelt az idő, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki nagyjából kör alakúra (nem kell pontosnak lennie), vékonyan szórjuk meg a mandulaliszttel és 1 evőkanál cukorral. Oszlassuk el a közepén a gyümölcsöket és a kinyomkodott rebarbarát úgy, hogy a tészta szélén kb. 5 centit hagyjunk szabadon. A gyümölcsök tetejét is hintsük meg egy kevés porcukorral, majd a tészta szélét körben kezdjük el felhajtani. Az előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, amíg a tészta aranybarna lesz.

Forrás: ELLE

Olvasd el ezt is