Quantcast

TISZTÁLKODÁS

Ez történne, ha egy évig nem fürdenénk

Ez történne, ha egy évig nem fürdenénk
© AleksandarNakic/Getty Images

A koronavírus miatti bezártság sokak számára a higiéniai szabályok megváltozását jelentette. Mi történik akkor, ha ez azt jelenti, hogy valaki hosszabb ideig, akár egy évig nem fürdik meg?

Míg a YouGov kutatócég 2021-es felmérése szerint sokan még mindig naponta zuhanyoznak, egyes szakértők, például Dr. Robert H. Shmerling a Harvard Health Publishingtől azt javasolják, hogy ritkábban zuhanyozzunk, hogy megvédjük a bőrünkön élő egészséges baktériumokat. A kevesebb zuhanyozás egyben kevesebb víz felhasználását is jelenti, ami jobb a környezet számára.

Ha a naponta egyszerinél ritkább zuhanyzásnak vannak előnyei, mi történne, ha huzamosabb időre abbahagynánk a fürdést? Az előnyök még nagyobbak, vagy van olyan pont, ahol a hátrányok meghaladják az előnyöket? 

„Sokan dolgozunk otthonról, és ez egyben azt is jelenti, hogy rengetegen döntöttek úgy, hogy kevesebbet fürdenek, tisztálkodnak, mint amikor minden nap bejártak"

– mondta Purvisha Patel bőrgyógyász, aki azt is kifejtette, milyen következményekre számíthatnánk, ha egy évig nem tisztálkodnánk. 

Kellemetlen szag

Vannak, akik azt állítják, egyáltalán nem lesz kellemetlen szaguk, ha kihagynak pár zuhanyzást, ám lehet, hogy csak a környezetük ilyen kedves velük, és nem mondják meg kíméletlenül az igazat. 

Dr. Rebecca Marcus bőrgyógyász, és a Maei MD alapítója azt mondta:

„Rövid távon a baktériumok, szennyeződések és a faggyú elkezdenek felhalmozódni a bőrön, és valószínűleg szagot okoznak. Egy-két nap elteltével, különösen igaz ez azokon a területeken, amelyek hajlamosak a szagokra, mint például a hónalj és a talp. Bár ez a szag meglehetősen gyorsan kezdődik, ne számítsunk arra, hogy magától elmúlik."

Ezenkívül Suzanne Friedler bőrgyógyász azt mondta a The Listnek, hogy mivel a szagok baktériumoktól származnak, minél tovább nem zuhanyozunk, annál tovább szaporodhatnak a baktériumok a bőrön, amely még több szagot okoz.

Aknék, pattanások

Nem a szag az egyetlen aggodalom, amikor a fürdés kihagyásáról van szó. Bár a túl gyakori fürdés – és különösen a túlzott hámlasztás – a bőrkiütések súlyosbodását okozhatja, a Healthline szerint a fürdés mellőzése a bőrkatasztrófa receptje is. Rebecca Marcus bőrgyógyász elmondta, hogy a baktériumok, szennyeződések és a szagokat okozó olaj felhalmozódása eltömítheti a pórusokat, és aknés pattanásokat okozhat. 

Dr. Sheilagh Maguiness okleveles gyermekbőrgyógyász egyetértett, azt is elárulta, a fürdés mellőzése súlyosbíthatja a már meglévő bőrproblémákat. Új pattanások pedig főleg a mellkas, a hát és a fenék környékén alakulhatnak ki. 

Gombák, ciszták

A bőrgyógyászok szerint a gombák és vírusok megfelelő környezetet találnak a növekedéshez, a bőrfertőzésekhez a rég nem tisztított bőrön, így a szemölcsök kialakulására is nagy lenne az esély. Sőt, a lábgomba is nagyon gyorsan megjelenhet. De veszélynek lenne kitéve különösen a hónalj, az ágyék, és más olyan területek, ahol a bőr összedörzsölődik.

Barna réteg a bőrön

Az egyik jelenség, amellyel találkozhat, ha egy egész évet fürdés nélkül tölt el, az úgynevezett dermatitis neglecta, ami pontosan így hangzik fordításban: a bőr elhanyagolása. A Healthline szerint a dermatitis neglecta akkor következik be, amikor az elhalt bőrsejtek és a szennyeződés barna, pikkelyes réteget hoznak létre a bőrön a mosás hiánya miatt. A kezelés általában egyszerű: csak le kell mosni a bőrt. Egyes esetekben azonban a pikkelyes réteg eltávolításához vény nélkül kapható termékek, például szalicilsav vagy glikolsav használatára lehet szükség. Ha azonban ilyen súlyos réteg nem is alakul ki, van ennek egy kevésbé sokkoló verziója: bizonyos területeken az elhalt bőrsejtek sötétbarna réteggé halmozódnak fel, ami gyakori a nyakon, a hónaljon és az ágyéknál, ezt retenciós hiperkeratózisnak nevezik, és nagyon viszket.

Via

Törődj magaddal!

Több mint testőr: a mikrobiom

Ilyen a második bőrünk

Az otthoni habfürdőzés védelmében