Quantcast

Egészség

Ha minden nap fogyasztod ezt az ételt, nem lesz pattanásod

Ha minden nap fogyasztod ezt az ételt, nem lesz pattanásod
© Shutterstock

Az arcbőrünk állapota nemcsak a külső ápoláson múlik.

Sokan nem ismerik az omega-3 zsírsavak valódi előnyeit, amelyek számos funkcióban segítik a szervezet optimális működését. Szerepet játszanak a gyulladások megakadályozásában, ezáltal a pattanások ellen kiváló fegyvernek számítanak. Csökkentik az agy és a szív egészségének kockázatát azáltal, hogy leviszik a magas triglicerid szintet, a vérben található zsírt, amely szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek az ADHD, az asztma és az Alzheimer-kór kezelésében is.

Hogyan juthatsz még több omega-3 zsírsavhoz?

Mivel a szervezeted nem állítja elő magától az omega-3-at, ezt külön nekünk kell bevinnünk testünkbe. A legjobb módszer, ha hetente néhányszor halat fogyasztunk, amely több omega-3-at tartalmaz, mint a növényi alapú élelmiszerek. Valójában, ha minden nap halat eszünk , további egészségügyi előnyökhöz juthatunk, ilyen például a szív és az agy állapotjavulása és a vérrögök kialakulásának kockázatának csökkentése. Ha azonban nem szeretjük a halat, kapszula formájában is fogyaszthatjuk.

Érdekes módon az omega-3 rendszeres fogyasztása szintén hatással lehet a bőrre, és segíthet megakadályozni a pattanások kialakulását.

A halak, magvak és az avokádó fogyasztásával növelhetjük az omega-3 bevitelt.
Fotó: Shutterstock
 

 

A pattanások kialakulását is akadályozza

A pattanások nemcsak kellemetlen látványt nyújtanak, de fájdalmasak is lehetnek. A kialakuló pattanások és ciszták viszkethetnek, fájhatnak és éghetnek, ám az akne sokat elmondhat az egészségéről. Bár számos helyi, külsőleges kezelés létezik, a pattanás egyes eseteinek hátterében a szervezet gyulladásos reakciója áll. Az ilyen típusú pattanások akkor fordulnak elő, amikor a baktériumok megfertőzik az eltömődött pórusokat.

„A gyulladás a szervezet természetes mechanizmusa, amely megbirkózik mindennel, amit nem szeret, beleértve a baktériumok túlszaporodását és az elhalt hámsejtek felhalmozódását a pórusokban.

– mondta S. Tyler Hollmig bőrgyógyász.

A „Prostaglandins & Other Lipid Mediators” című folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány megállapította, hogy a cisztás aknéban szenvedő embereknél magas a gyulladás mértéke, míg azoknál, akiknek kevesebb számban vagy egyáltalán nincs pattanása, alacsony a gyulladás szintje. Mivel az omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladást, egyes kutatók úgy gondolják, az omega-3-szint növelése valóban segíthet a pattanások csökkentésében.

Már a bőrgyógyászok is ezt ajánlják

Jane Neville Dudik, a The Acne Treatment Center alapítója ezt írja egy blogbejegyzésében:

„Egy kanadai orvos barátom is kezeli a pattanásokat. Ha a beteg nem engedheti meg magának a drága kezelést, akkor felír nekik egy adag omega 3-at, és semmi mást nem kell tenniük, csak ezt szedni. Általában 50-60%-kal csökkenti az elváltozásokat három-négy hónap alatt." 

Ha több omega-3-t építünk be az étrendbe, vagy halolaj táplálék kiegészítőt szedünk, számos pozitív előnnyel járhat. Az omega-3 extra bevitelének egyik módja a halfogyasztás növelése. A halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben az esszenciális zsírsavakat. Hetente legalább kétszer fogyasszunk lazacot, garnélarákot, makrélát vagy tengeri sügért. A vegetáriánusok chia magot, lenmagot, hínárt, diót építsenek be az étrendbe.

Via

Még több tipp a ragyogó bőrért

Hódolat a sokoldalú C-vitaminnak

Meddig használhatom biztonsággal a kozmetikumaimat?

Bőrfiatalító okoskészülékek, amelyek tényleg működnek