Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Utazás

Ezt a trükköt alkalmazd a repülőn, hogy elkerüld a fertőzéseket

2023. május 15.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

trükkök fertőzés repülőgép betegség utazás repülés
Ezt a trükköt alkalmazd a repülőn, hogy elkerüld a fertőzéseket
© Forrás: Shutterstock

Ha a következő utazásod alatt úgy érzed, hogy zavar a fejed felett lévő szellőző a repülőgépen, és legszívesebben kikapcsolnád, jó, ha eszedbe jutnak az orvosok tanácsai, hogy elkerüld a fertőzéseket.


A DailyMail.comnak nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy a szellőzőnyílások bekapcsolva tartása a repülőkön segíthet elkerülni bizonyos baktériumokkal való érintkezést, és akár a felére csökkentheti a légúti fertőzés kockázatát.

airplane
Forrás: Shutterstock

A légúti fertőzés elkerülése

A repülőgépek a világ legkifinomultabb szellőzőrendszereivel rendelkeznek, ezt pedig érdemes az egészségünk szolgálatába állítani. Különösen az influenzaszezonban, de valójában egész évben nagy kockázatot jelent, hogy sok ember órákon át egy szűk térben tartózkodik, hiszen ez számtalan fertőzés melegágya lehet. Azonban a repülőgépek szellőzőrendszerei önmagukban képesek kiszűrni a levegőben lévő káros részecskék túlnyomó többségét. A repülőgépek nagyon hatékony HEPA-szűrőket használnak a por, a pollen, a penész, a baktériumok és levegőben szálló részecskék 99,97 százalékának eltávolítására.

Dr. Mark Gendreau, a Beverly Hospital főorvosa elmondta:

A légitársaságok nagyon elkötelezettek abban, hogy továbbra is fenntarthatóan és jól működjenek, hiszen minél károsabb a gép működése, annál több üzemanyagot éget el, ami jelentős költségnövekedést jelent. 

Fontos tudni, hogy egy  repülőgép szellőzőrendszere valójában megegyezik a világ legtöbb komoly kórházi műtőjének a szellőzőrendszerével, sőt még annál is modernebbek lehetnek. Óránként 15-30 alkalommal történik légcsere, amely a levegő 50 százalékának visszaforgatásával történik. A légcsere során a maradék 50 százalék a gépen kívülről érkezik.

Ez azt jelenti, hogy még ha ritkábban is cserélődik a levegő, rengeteg káros részecskét akkor is kiszűrnek a nagyteljesítményű szűrők.

airplane
Forrás: Shutterstock

Hogyan állítsd be a szellőzőt, hogy elkerüld a fertőzéseket?

Dr. Gendreau szerint nem szükséges, hogy teljes erővel az arcodra fújja a friss levegőt a szellőző:

Úgy állítsa be, ahogy önnek kényelmes, lehetőség szerint kicsit maga elé irányítva a légáramlatot.

A szakember szerint sokat tehetsz azzal is az egészségedért, ha leszálláskor megvárod, amíg a legtöbb ember elhagyja a gépet, így elkerülöd a tömeget, ami további fertőzésveszélyt jelent, illetve érdemes magadnál tartanod egy kézfertőtlenítőt is a fedélzeten.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves