Quantcast

Második bőrünk

Több mint testőr: a mikrobiom

Több mint testőr: a mikrobiom

Bőrünk milliárdnyi jótékony élő mikroorganizmusnak ad otthont, amelyek legnagyobb szervünk egészségéhez, épségéhez járulnak hozzá.

Akár százszor többen is lehetnek, mint a saját testünk sejtjei – a milliárdos nagyságrendben velünk élő mikrobák meghatározó szerepet játszanak a bőrünk szempontjából is. A mikrobiom azoknak a mikroszkopikus élőlényeknek az összességét jelenti, amelyek a bőrünk felszínén élnek. 

A bőrünkön élő ökoszisztéma

Mikrobiomunk, akárcsak az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi; összetételében számos tényező játszik közre, például a genetikánk, életkorunk, életkörülményeink, táplálkozásunk, kozmetikumhasználatunk, háziállataink. Mivel életünk során állandó kapcsolatban, folyamatos érintkezésben állunk a baktériumokkal, így nagyon változatos ökoszisztéma alakul ki rajtunk, amely több mint 1000 fajból állhat. A mikroszkopikus élőlények nagy többsége a bőrfelszínen azért dolgozik, hogy a bőr egészséges állapotú legyen: megvédik a bőrt a káros mikroorganizmusoktól, elősegítik az optimális pH-érték fenntartását, valamint nélkülözhetetlen lipideket és tápanyagokat termelnek a bőr számára.

Védjük a mikrobiomot, hogy megvédhessen!

A mikrobiom jelentősége a bőr egészséges működésében rendkívül fontos, ugyanakkor törékeny egyensúlyát könnyen elveszítheti, aminek következményeként szinte azonnal jelentkeznek a következmények, bőrproblémák. A bőr elveszti rugalmasságát, hidratáltságát, kimerült és érzékeny lesz - bőrpír, hámlás, gyulladás is felléphet. A kiegyensúlyozott mikrobiommal rendelkező bőr hatékonyabban veszi fel a harcot a környezetből származó káros anyagokkal szemben, ezért a mikrobiom egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú az egészséges és szép bőr érdekében. Érdemes tehát megbarátkoznunk a ténnyel, hogy számtalan baktérium él a bőrünkön és ahelyett, hogy meg akarnánk szabadulni tőlük, támogassuk az egyensúlyukat. 

Meghatározó trend a bőrápolásban: mikrobiom skincare

A bőrproblémák kezelésének fontos pillére - a barrier rétegének regenerálása mellett – a mikrobiom egyensúly visszaállítása a bőrben. A túltisztítással – lúgos szappanokkal, alkoholos lemosókkal, drasztikus bőrradírokkal – bőrünk védtelenné és sebezhetővé válik. De a forró vízben való fürdés vagy tusolás, a gyantázás vagy a napégés szintén felborítja a kényes egyensúlyt. A mikrobiom szerepének ismeretében egyre több kozmetikai cég kezd odafigyelni a tisztítók gyengéd összetételére, kifejezetten az mikroflórát támogató probiotikus készítményeket, termékcsaládokat hívnak életre (La Roche-Posay, Vichy, Lancome, Clinique, Estée Lauder, Korres, Phi Cosmetics). A kozmetikumokban alkalmazott mikroszkopikus élőlények – például a laktobacillusok vagy a bifidobaktériumok – egyensúlyban tartják a bőr mikrobiomját, csökkentve ezáltal a pattanások, gyulladások, irritáció, bőrszárazság vagy a korai bőröregedés következményeinek kialakulását. A probiotikus arcápolók növelik a barrier hatékonyságát, megóvva a bőrt a káros környezeti hatásoktól, a probiotikumok által termelt antimikrobiális anyagok elpusztítják a káros baktériumokat végül a bakteriális interferenciaként ismert folyamat révén megakadályozzák, hogy a bőrsejtek reagáljanak a kórokozó baktériumokra és parazitákra.

Hogy kerülnek a mikrobák a krémbe?

Amikor a kutatók megtalálják az adott bőrproblémára legalkalmasabb mikroorganizmust, a következő felmerülő kérdés, miként tudják hozzáadni a krémhez, úgy hogy valóban hatékony maradjon. A baktériumok életben tartása ugyanis a gyártási és értékesítési folyamat során kihívást jelent. Van olyan készítmény, amibe fragmentált formában kerülnek a jó baktériumok, de olyan is akad, amelyikbe fagyasztva szárítással és kapszulázással stabilizálva - ebben az esetben a bőr nedvességtartalmának hatására aktiválódnak. Léteznek olyan készítmények is, amelyeket a felhasználásig fagyasztani kell, későbbiekben pedig hűtőben tárolni.  Nagy áttörést jelentett a Korres cég számára, amikor nemzeti kincsüket, a görög joghurtot sikerült aktív formában átmenteni arcápoló termékcsaládjukba: “Olyan termékcsaládot szerettünk volna kifejleszteni, ami megoldást nyújt a környezetszennyezésből, étkezési szokásokból, stresszből, hektikus életstílusból fakadó bőrproblémákra; minden olyan tényezőre, ami kedvezőtlen hatással van a bőr mikrobiomjára. 3 évvel és 500 teszttel később, előálltunk ezzel az új bőr-szupertáplálékkal az egészségesen ragyogó, bársonyos bőrért. A joghurt valóban élő alapanyag – 4000-féle élő szervezetnek ad otthont!” – magyarázza Lena Korres, a márka alapítója és innovációért felelős igazgatója.

 

Probiotikus technológiával készültek többek közt a bifiduszkivonatot tartalmazó Vichy Slow Age arcápolók, valamint a Clinique Redness Solution bőrnyugtató termékcsalád tagjai. A La Roche-Posay kutatói a bőr vizsgálata során bizonyították, hogy az ekcémás, atópiás bőr mikrobiomjában kevesebb fajta mikroorganizmus van jelen, mint az egészséges bőrön. A márka Lipikar Syndet AP készítményei  a Vitreoscilla Filiformis baktérium kivonatát tartalmazzák, mely képes támogatni a bőrfelszín mikroflórájának sokféleségét és egyensúlyát, a Toleriane Dermallergo termékek pedig Sphingobioma tartalmúak - ez  a La Roche-Posay termálvízből származó bakteriális kivonat, amely támogatja a mikrobiom működését.

Bőrregeneráló szérum vagy szemkörnyék ápoló formájában is hozzájuthatunk a jótékony baktériumokhoz például a Bifida Ferment Lysate-ot tartalmazó Estée Lauder Advanced Night Repair szérumaiban.  Ugyanez a probiotikum található a Lancome Génifique termékeiben, mely megakadályozza a bőrben az oxidatív károkat és véd az UV-sugárzással szemben, emellett csökkenti a bőr érzékenységét.