Quantcast

A mikrobiom

Ilyen a második bőrünk

A milliárdos nagyságrendben velünk élő mikrobák meghatározó szerepet játszanak a bőrünk szempontjából is.

 

A mikrobiom kifejezés azoknak a mikroszkopikus élőlényeknek az összességét jelenti, amelyek a bőrünk felszínén élnek, azonban nem élősködők, hiszen a bőrünk egészségéhez, épségéhez járulnak hozzá. A velünk élő mikrobák megismerésére irányuló, most is folyó, kiterjedt kutatás a Humán Mikrobiom Projekt, az USA-ban indult 2008-ban. Jelenleg is szerteágazó kutatások folynak annak felderítésére, hogy a velünk élő számos baktérium közül pontosan melyik és konkrétan milyen bőrprobléma legyőzésében lehet segítségünkre.

A bőrünkön élő ökoszisztéma

A humán mikroflóra nagy részét a baktériumok teszik ki, kisebb mértékben vannak jelen a gombák, atkák és eukarióta egysejtűek. A bőr mikrobiomja baktériumok milliárdjaiból áll; egy láthatatlan, mégis nélkülözhetetlen védőréteg a bőrünk számára. Mikrobiomunk, akárcsak az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi; összetételében számos tényező játszik közre, például a genetikánk, életkorunk, életkörülményeink, táplálkozásunk, kozmetikumhasználatunk, háziállataink. Nagyon változatos ökoszisztéma alakul ki rajtunk, amely több mint 1000 fajból állhat. Többségük ártalmatlan, sok közülük nélkülözhetetlen az egészséges élethez, de vannak olyan velünk élő baktériumok is, amely veszélyessé válnak, amikor az immunrendszerünk nem megfelelő módon működik. Azonban a mikroszkópikus élőlények nagy többsége a bőrfelszínen azért dolgozik, hogy a bőr egészséges állapotú legyen: megvédik a bőrt a káros mikroorganizmusoktól, elősegítik az optimális ph érték fenntartását, valamint nélkülözhetetlen lipideket és tápanyagokat termelnek a bőr számára.

Védjük a mikrobiomot, hogy megvédhessen!

A mikrobiom jelentősége a bőr egészséges működésében rendkívül fontos, ugyanakkor törékeny egyensúlyát könnyen elveszítheti, aminek következményeként szinte azonnal jelentkeznek a következmények, bőrproblémák. A bőr elveszti rugalmasságát, hidratáltságát, kimerült és érzékeny lesz - bőrpír, hámlás, gyulladás is felléphet. A kiegyensúlyozott mikrobiommal rendelkező bőr hatékonyabban veszi fel a harcot a környezetből származó káros anyagokkal szemben, ezért a mikrobiom egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú az egészséges és szép bőr érdekében. Érdemes tehát megbarátkoznunk a ténnyel, hogy számtalan baktérium él a bőrünkön és ahelyett, hogy meg akarnánk szabadulni tőlük, támogassuk az egyensúlyukat. 

trend a bőrápolásban: mikrobiom skincare

A túltisztítással – lúgos szappanokkal, alkoholos lemosókkal, drasztikus bőrradírokkal – bőrünk védtelenné és sebezhetővé válik. De a forró vízben való fürdés vagy tusolás, a gyantázás vagy a napégés szintén felborítja a kényes egyensúlyt. A mikrobiom szerepének ismeretében egyre több kozmetikai cég kezd odafigyelni a tisztítók gyengéd összetételére (például a Dove), kifejezetten az mikroflórát támogató probiotikus készítményeket, termékcsaládokat hívnak életre (La Roche-Posay, Vichy, Lancome, Clinique, Estée Lauder, Korres). A kozmetikumokban alkalmazott mikroszkopikus élőlények – például a laktobacillusok vagy a bifidobaktériumok – egyensúlyban tartják a bőr mikrobiomját, csökkentve ezáltal a pattanások, gyulladások, irritáció, bőrszárazság vagy a korai bőröregedés következményeinek kialakulását. A probiotikus arcápolók növelik a barrier hatékonyságát, megóvva a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Hogy kerülnek a mikrobák a krémbe?

Amikor a kutatók megtalálják az adott bőrproblémára legalkalmasabb mikroorganizmust, a következő felmerülő kérdés, miként tudják hozzáadni a krémhez, úgy hogy valóban hatékony maradjon. A baktériumok életben tartása ugyanis a gyártási és értékesítési folyamat során kihívást jelent. Van olyan készítmény, amibe fragmentált formában kerülnek a jó baktériumok, de olyan is akad, amelyikbe fagyasztva szárítással és kapszulázással stabilizálva - ebben az esetben a bőr nedvességtartalmának hatására aktiválódnak. A Korres márka joghurtos termékcsaládjában aktív formájában van jelen a görög joghurt, amely 4000 féle élő szervezetnek ad otthont.

Probiotikus technológiával készültek többek közt a bifidusz kivonatot tartalmazó Vichy Slow Age arcápolók, valamint a Clinique Redness Solution bőrnyugtató termékcsalád tagjai. A La Roche-Posay kutatói a bőr vizsgálata során bizonyították, hogy az ekcémás, atópiás bőr mikrobiomjában kevesebb fajta mikroorganizmus van jelen, mint az egészséges bőrön. A márka Lipikar Syndet AP készítményei  a Vitreoscilla Filiformis baktérium kivonatát tartalmazzák, mely képes támogatni a bőrfelszín mikroflórájának sokféleségét és egyensúlyát. Bőrregeneráló szérum formájában is hozzájuthatunk a jótékony baktériumokhoz például a Bifida Ferment Lysate-ot tartalmazó Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II-ben.  Ugyanez a probiotikum található a Lancome Génifique termékeiben, mely megakadályozza a bőrben az oxidatív károkat és véd az UV sugárzással szemben, emellett csökkenti a bőr érzékenységét.