Quantcast

A mesék a lehetségest mutatják meg - interjú Boldizsár Ildikóval

Új könyvéről kérdeztük a mesekutatót

Melyik mese szólított meg téged először gyermekként?

A kis hableány című Andersen-mese. Hamar megtanultam olvasni, és a könyvtárban ábécé sorrendben kölcsönöztem a könyveket. Így elég gyorsan eljutottam Andersenig. Elbűvölt az a vízi világ, amelyben a hableányok éltek, tulajdonképpen már akkor sem értettem, miért akar a kis hableány földi leány lenni, amikor a vízi király korall palotája a borostyánablakokkal meg a tenger hullámzására nyitódó-csukódó kagylóhéj tetővel sokkal izgalmasabb világnak tűnt. Nagyon szerettem elképzelni mindazt, amit olvasok.

Ha mondanod kellene három mesecímet - mit mesélnél csecsemőnek, fiatalnak, öregnek?

A magyar népmesék közül választanék, mégpedig a következő meséket: csecsemőnek az Icinke-picinke című mesét énekelve mesélném, fiatal fiúnak A Sötétség Országa, lányoknak a Hajnalka című népmesét, öregnek pedig A halhatatlanságra vágyó királyfit.

A Könyvhéten megjelenő Mesekalauz úton lévőknek című új könyved miben más, mint az eddigiek?

A kötet negyvenhárom meséje az emberi élet fordulóit és jól elhatárolható szakaszait mutatja be a születéstől az élet utolsó harmadáig. A mesék rövid kommentárokkal – úgynevezett mesekalauzokkal együtt – jelennek meg, megmutatva, hogy valóban „minden élethelyzetnek megvan a maga meséje”. A mesekalauzokkal segítséget szeretnék nyújtani a mesék mélyebb értéséhez, valamint ahhoz, hogy a bemutatott mese az élet mely területén tudja kifejteni a legerősebb hatást.

„A mesékben minden benne van: mindaz, ami volt, és mindaz, ami még lehet.” Ez azt jelenti, hogy a mesék értelmezése jövőképet adhat az embernek?

A mesék nem jövőképet adnak, hanem a lehetségest mutatják meg. Azt, hogy ha valaki bátor megváltoztatni az életét, amikor nem érzi jól magát a bőrében, valóra válhatnak a legtitkosabb álmai és vágyai is.

Van olyan mese, ami nem boldog véget ér?

Igen, szép számmal akadnak ilyenek, főleg a műmesék között. Andersen például mintha kifejezetten a rosszul végződő mesék specialistája lett volna… A népmesék azonban csak nagyon indokolt esetben hagynak meg valakit a boldogtalanság állapotában, hiszen épp az a céljuk, hogy ebből vezessék ki az embert. Ha azonban a hős nem képes teljesíteni a próbákat vagy újra meg újra rosszul választ, például utakat, segítőket, „királyfikat” vagy „királylányokat”, a népmese sem tudja őt eljuttatni a „lakodalomig”.

Te hol tartasz az égig érő fádon?

A lombkorona közepén. Most, hogy befejeztem az új könyvemet, éppen lógatom a lábam, és eszem ágában sincs fölnézni, hogy mennyi van még hátra. Épp most másztam meg egy hatalmas részt, most csak üldögélni szeretnék itt.

Fejezd be a mondatot: A mese az kell, mert…

…az élet forrásához vezet.

Az eddigi meseterápiák közül melyik volt a legkedvesebb emléked?

Valamennyi terápia emlékezetes a számomra, nem tudok „legkedvesebbet” választani. Minden páciensem megajándékozott élete meséjén keresztül a bizalmával, és a közös vándorlás során mindegyik terápiában voltak olyan katartikus pillanatok, amelyek felejthetetlenek számomra.