Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Festménykvíz

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024. február 07.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

festmény festő képzőművészet kvíz
Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
© Fotó: Leonardo da Vinci festménye/Wikipédia

Egy festmény, aminek a világon mindenki tudja a címét, a Mona Lisa. De a Mona Lisa nem csak azért nem szerepel a mai kvízünkben, mert ezt a nevet mindenki ismeri...


10 olyan festmény szerepel az alábbi kvízben, amiknek az ismeretét a világ gyakorlatilag minden pontján az alapműveltség részének tekintik. Nem, nem a festők neveire kérdezünk rá ebben a kvízben, hanem talán izgalmasabb, ha a művek címét kell megtippelni. Emlékszel valamennyire?

1 festmény cím nélkül, 10 festmény címmel

Az újabban kissé hányattatott sorsú Mona Lisa már csak azért sincs benne a kvízben, mert a helyes válasz az lenne, hogy ennek a festménynek nincs címe. 31 évvel Leonardo da Vinci halála után bizonyos Giorgio Vasari adta ezt a címet a képnek. Lisa Gherardini egy firenzei kereskedő felesége volt, a „Mona” pedig a mia donna, azaz madonna, azaz asszonyom szónak a rövidített alakja. Mi több, a világ leghíresebb festménye a La Gioconda név alatt is ismert, ez azt jelenti, hogy a gondtalan nő.

Szóval az alábbi kvíz ennél kevésbé komplikált kérdéseket fog tartalmazni, mivel csak olyan képek lesznek benne, amikhez az alkotó választott egy konkrét címet. Minden bizonnyal mind a 10 festményt jól ismered majd, de ha valamiért nem ugrik be a kép címe, természetesen támpontot adhat az alkotás témája. Valamiért úgy döntöttünk, hogy a kvízben nem időrendben haladunk a festmények között, hanem a festők vezetékneve szerint ábécésorrendben.

Szóval kezdd az elején, kattints, indítsd el a játékot!

Ha tetszett a kvíz...

Van kedved még játszani egy kicsit? Amennyiben igen, a Psziché rovatban ma is mutatunk egy szellemes képes fejtörőt (ez most betűs-kakukktojásos!), de ha inkább még egy kvízt töltenél ki, akkor az oldal alján találsz három ajánlatot folyamatosan bővülő archívumunkból.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves