Az egészségesnek tűnő saláták alattomos csapdává válhatnak, ha nem a megfelelő összetevőkkel készítjük őket. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy ízletes és egészséges legyen a végeredmény!
Vigyáznunk kell, mert amikor "egészséges salátákról" beszélünk, akkor legtöbbször a kiegyensúlyozott táplálkozásra gondolunk - de nem biztos, hogy a könnyűre -, amelyben különböző makrotápanyagok (fehérjék, rostok, tápanyagok, zsírok) vannak jelen, és amelynek nem feltétlenül a fogyás a célja. Nyilvánvaló, hogy a saláta tökéletesen megfelel a változatos étkezés elvárásainak, de nem biztos, hogy diétánkat is segíti.
Az egész alapja a nagy mennyiségű friss zöldség, különös tekintettel az olyan leveles zöldségekre, mint a spenót, zeller, de gondolunk itt a különféle apró salátákra is, mint a madársaláta vagy rukkola. Ezekhez keverhetünk ropogós zöldségeket is, például retket, uborkát, de igen finom kombinációt érhetünk el quinoa, főtt tészta, búzadara vagy hüvelyesek - csicseriborsó, vörös bab - hozzáadásával is, amelyek ételünket laktatóvá és sűrűbbé teszik.
Ha egy kis édesre vágyunk, ízesíthetjük kombinációinkat friss gyümölcsökkel is, például málnával, eperrel, áfonyával, őszibarackkal, dinnyével — ezek különösen jól tudnak esni nyáron. Utolsó simításként pedig adjunk hozzá olajos magvakat - diót, szezámmagot, mogyorót, mandulát vagy akár avokádót -, amelyekkel hasznos zsírokat is bejuttathatunk a szervezetünkbe.
Amikor "egészséges salátáról" beszélünk, akkor olyan ételekre gondolunk, amelyek több összetevõt - zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvak - tartalmaznak, és nem csak a zöld leveleket, amely az egész alapja lehet. Ha valamiért kihagynánk belőle az ilyen növényeket, akkor sincs gond, hiszen a paradicsom, uborka, alma vagy cukkini tökéletesen helyettesíti azokat.
Ahogyan már említettük, minden a mennyiségen és az egyensúlyon múlik. Például nem hagyhatjuk ki a hasznos zsírokat, de az nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen kombinációk mellett döntünk. Ha avokádót választunk hozzávalónak, akkor kerüljük a felvágottakat, hideg húskészítményeket (amik a telített állati zsírok aranybányái). Ugyanez igaz a sajtokra is, legyen az mozzarella vagy krémsajt, igyekezzünk velünk takarékosan bánni. Általánosságban elmondható, hogy a felvágottak-sajt-kruton triót mértékkel kell fogyasztanunk, vagy akár el is hagyhatjuk más, rostokban, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdagabb összetevők kedvéért.
Egy salátában azt szeretjük a legjobban, ha az ízek jól kiegészítik egymást — ebben a receptben az avokádó a magas rosttartalmú spenóttal jól illeszkedik, az eper pedig gyümölcsösségével és édességével teszi igazán ízletessé a kombinációt.
A saláta hozzávalói:
A mákos öntethez:
Elkészítés:
A mákos öntet összes összetevőjét keverjük össze habverővel. Ebbe a masszába forgassuk bele a saláta hozzávalóit és már fogyaszthatjuk is.
Kaliforniai és zöld paprika, quinoa, fetasajt és késhegynyi petrezselyem — ez kell egy tökéletes nyári salátához. Olívaolajjal, ecettel vagy akár citromlével készített házi vinaigrette öntettel isteni lehet, de csak akkor marad diétás, csak nem visszük túlzásba használatát.
Hozzávalók:
Extra hozzávalók (igény szerint adhatunk hozzá):
Elkészítés:
A quinoából, fekete babból, avokádóból, kukoricából, koktélparadicsomból, spenótból és mangóból készült salátát a chili teszi igazán pikánssá és élettel telivé. Mert ki mondta, hogy ha salátát eszünk, akkor a fűszeres ételekről le kellene mondanunk?
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ha gyümölcsöt teszünk salátánkba, akkor szem előtt kell tartanunk az ízek egyensúlyát, és megelőzni, hogy túl édessé váljon a végeredmény. Ezért az olyan erőteljes ízű, sós sajtokat érdemes kombinálni velük, mint például a feta. Ebben a salátában a spenót és avokádó mellett a nyers lilahagyma és a fetasajt segít megtalálni a tökéletes összhangot az őszibarack selymességével.
Hozzávalók a salátához:
Az öntethez:
Elkészítés:
Közepes tálban habverővel keverjük össze a vinaigrette öntet hozzávalóit: a balzsamecetet, olívaolajat, darált fokhagymát, dijoni mustárt, sót és borsot.
Egy nagy tálba tegyük bele a spenótot. Csepegtessük meg a vinaigrette-tel, keverjük meg finoman, és dobáljuk bele a többi hozzávalót: az őszibarack szeleteket, kockákra vágott avokádót, lilahagymát, kecskesajtot és a pirított mandulát. Lágyan forgassuk össze a keverékünket, majd tálaljuk azonnal.
Elsőre talán meglepő lehet a fetasajt és a görögdinnye kombinációja, de tökéletesen működik. Még akkor is, ha a feta igen kalóriadús összetevő, a görögdinnye ugyanis egy ultrakönnyű gyümölcs. Sok-sok dinnye egy kevés fetával és ízlés szerint néhány apróra vágott uborkával kellemes meglepetést szerezhet számunkra egy forró nyári este vacsorájaként.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Színes, ízletes és egészséges thai saláta mindent tartalmaz, amire testünknek szüksége lehet. Keverjünk össze reszelt sárgarépát, vörös káposztával, borssal, limemal, és egy kis koriander csirkehússal, hogy minimális fehérjét tartalmazzon, mindezt pedig szórjuk meg szezámmal. Már a látványától is kedvünk lesz azonnal Thaiföldre utazni.
Ez a saláta nagyon különleges, a paradicsom, lilahagyma, citrom, gránátalma, petrezselyem valódi ízorgiáját ugyanis fokozza, ha balzsamecettel és olívaolajjal locsoljuk meg. Ha nincs semmi ötletünk, mit csináljunk estére, ezzel a recepttel lenyűgöző eredményt alkothatunk.
Forrás: ELLE
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!