Amit csak lehet, azt érdemes megmenteni és felhasználni a sütés-főzéshez. Ehhez mutatunk pár tippet Estérelle Payany francia séf új szakácskönyvéből.
Itt persze nem a romlott élelmiszerekre gondolunk, hanem azokra a dolgokra, amik automatikusan a kukában landolnak, mielőtt akár csak elgondolkoznánk azon, hogyan lehetne hasznosítani őket. Ilyen például a zöldségek héja – ha organikus vagy bio zöldségeket veszel, akkor a héjukat is bátran felhasználhatod. Alaposan mosd meg a répát, fehérrépát, karalábét, paradicsomot, hámozd meg őket, a héjdarabokat pedig terítsd szét egy tepsin és mehet a sütőbe 50 Celsius-fokra, amíg jól kiszárad. Ha kész, a szárított zöldséghéjakat tedd egy jól záródó üvegbe – ha legközelebb levest főzöl, ne felejts el beledobni párat a házi ízesítőből!
500 gramm maradék zöldségrészt (a póréhagyma szárát, a káposzta külső leveleit stb.) pirítsd le alaposan 1 evőkanál olívaolajon. Adj hozzá 3 gerezd fokhagymát, friss zöldfűszereket, öntsd fel 1,2 liter vízzel és ízlés szerint sózd meg. Ha felforrt a víz, vedd a lángot alacsony fokozatra, és fedő nélkül 30 percig gyöngyöztesd. Ha kész, szűrd le és hagyd kihűlni, utána mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba – jól fog jönni, ha ragut, pörköltet, mártást készítesz.
A szikkadt, többnapos kenyér annyi féleképpen születhet újjá a konyhában, ahányszor csak szeretnéd! Ledarálva házi morzsát kapsz, amivel panírozhatsz, hús- és zöldséggolyókba gyúrhatod vagy a rakott ételek tetejét koronázhatod meg vele. Kockára vágva és lepirítva ropogós krutonok lesznek belőle, amivel a salátádat és a krémlevesedet is feldobhatod, és persze ott van a jól ismert bundás kenyér is, amit sós és édes verzióban (french toast) is elkészíthetsz a szikkadt szeletekből.
A kenyérkockákat tedd egy tálba, locsolj rá kevés olívaolajat és szórd meg ízlés szerint szárított fűszerekkel, valamint fokhagymaporral. Jól keverd össze, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin és 200 Celsius-fokos sütőben 5-8 perc alatt pirítsd aranybarnára. Légmentesen záródó tárolóban akár egy hétig is eláll.
Rizsfőzéskor könnyű túlzásba esni, így akár egy jó adag főtt rizs is árválkodhat a hűtőben. Erre nem csak köretként érdemes tekinteni, számos egyéb variációban is készülhet belőle ízletes fogás: sós és édes rizsgombóc, ázsiai ízvilágú pirított rizs, de akár a krémlevesekbe is tehetsz belőle tészta helyett.
Egy kanál vajon dinsztelj meg apróra vágott hagymát, adj hozzá 2 evőkanál curry fűszerkeveréket és egy egész rúd fahéjat. Folyamatosan kavargatva pirítsd meg egy kicsit, majd add hozzá a főtt rizst és hagyd, hogy kapjon egy kis színt. Közben 2 tojást tegyél gyöngyöző vízbe 5 percre, majd vedd ki és hűtsd le – így a közepe még éppen folyós marad. A sült rizst a tetején a tojással tálald, de jól működik maradék párolt hallal, csirkemellel is.
Ha te is azok közé tartozol, akik inkább a bőre nélkül sütik meg a csirkehúst, akkor se dobd ki a lehúzott bőrt! Belefőzheted a húslevesbe egy kis extra ízességért, de akár önmagában is készíthetsz belőle ropogóst.
A csirke bőrének belső oldalát egy éles késsel keresztben mindkét irányban irdald be (de ügyelj rá, hogy ne vágd át teljesen), aztán terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórd meg bőven sóval, borssal és pirospaprikával, majd teríts rá egy réteg sütőpapírt és egy nehéz lábassal alaposan lapítsd szét. Ezután mehet a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Miután kivetted, a csirkecsipszet tedd konyhai papírtörlő közé, ami felszívja a felesleges zsiradékot. Nem a legegészségesebb nasi, de isteni finom!
A maradék kávét, teát, bort, kókusztejet és egyéb folyadékokat se öntsd ki, helyette inkább szerezz be pár jégkockatartót és fagyaszd le őket! Jól fog jönni, ha nyáron valami hűsítő italra vágysz (és a kávés, teás jégkocka nem vizezi majd fel annyira akkor sem, ha elolvad benne), de a konyhában is bevetheted őket. Egy boros kocka feldobja a készülő húsos, zöldséges ragukat, a kókusztejes változat pedig mehet az ázsiai ihletésű levesekbe.
3 tojást verj habosra 180 gramm cukorral, csorgass hozzá 100 ml olajat, majd keverj bele 250 gramm átszitált lisztet és fél csomag sütőport. Végül keverj hozzá 150 ml fehérbort (lehetőleg maradékot), egy csipet sót és frissen reszelt citromhéjat. A tésztát öntsd egy kivajazott formába, és tess 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Hagyd kihűlni a formában, mielőtt felszeletelnéd.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!