Rohanó hétköznapok, extrém mértékű stressz, otthoni munkavégzés és dráguló élelmiszerek. Ez csak pár, azok közül a tényezők közül, amik nagy kihívást jelentenek az egészséges étkezés megtartásában. A túlsúly és elhízás országos szinten egyre égetőbb probléma, aminek megoldása nem a szigorú diétákban, hanem a korai felismerésben és fenntartható változásokban rejlik.
Idén ünnepli 100. évfordulóját a dietetikus képzés, melyet Soós Aladár indított el Magyarországon, Európában elsőként. A tudomány az utóbbi 15 évben vált igazán ismertté, kilépve a kórházi dietetika területéről, hiszen egyre nagyobb figyelmet kap a prevenciós alkalmazása.
Ha időben kezdünk el az étrendbeli hibákkal és hiányosságokkal foglalkozni, akkor még a gyógyszeres kezelés előtt a legtöbb probléma visszafordítható megfelelő táplálkozással. Ez hosszú távon nem csak egészségileg, de anyagilag is megéri
- mondja Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa. A felmérések szerint az utóbbi években Magyarországon nőtt az átlag testsúly, ami nem csak a felnőttek körében jelent gondot - a gyerekek negyede már túlsúlyosan megy iskolába. Ez visszavezethető arra, hogy mit látnak otthon, milyen példát mutatnak nekik a szülők. A felgyorsult életmód miatt sokszor nyúlunk kész termékekhez, mert azt gondoljuk, ezzel megkönnyítjük az életünket, az így bevitt extra kalóriák, a finomított ételekből hiányzó tápanyagok rossz berögződéseit azonban később sokkal nehezebb megváltoztatni.
Azoknál, akik hozzánk fordulnak segítségért, majdnem minden esetben az az egyik fő probléma, hogy nem visznek be elegendő zöldséget és gyümölcsöt a szervezetükbe.
- folytatja a szakember. A napi ajánlás minimum 40 dkg zöldség és gyümölcs lenne, ilyen mennyiség biztosítja a vitamin szükségletünket, valamint az egészséges emésztés fenntartását. A nagy kínálatban mindenki talál olyat, amit tényleg örömmel fogyaszthat, és ha figyelünk a zöldségek és gyümölcsök szezonalitására, akkor még spórolni is tudunk.
Ez egy könnyen betartható alapelv, amivel eleget tehetünk a javasolt előírásnak, de bőven hagy mozgásteret a változatos megoldásoknak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által létrehozott, a Magyar Tudományos Akadémia által is támogatott okostányér.hu oldalon számtalan ajánlást találunk, hogy nemre és életkorra lebontva mi az a szükséglet, amit fedeznünk kell és milyen elosztásban szerepeljenek a tápanyagok a tányérunkon. A közelmúltban az ajánlás a fenntartható táplálkozás jegyében megújult, így bőven találunk javaslatot arra vonatkozóan is, hogy legalább heti egy alkalommal hogyan biztosítsuk fehérje bevitelünket kizárólag növényi eredetű ételekből.
A változó világ problémáira a dietetika területén is reagálni kell, a szakmai tapasztalat azt mutatja, hogy az elmúlt pár évben egyértelműen nőtt a gyulladásos bélbetegségek száma, aminek a pontosan kiváltó okát még nem ismerjük.
A Dr. Rose Magánkórházban nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek segítenek a helyes étrend kialakításában. A problémák részletes átbeszélésére bőven jut idő, a páciensek minden kérdésüket fel tudják tenni, így valóban olyan megoldási javaslatokkal távozhatnak, amelyek nem a tiltásokra fókuszálnak, hanem fenntartható és élvezhető módon alakítják az életmódunkat. A kórházban működő hatékony team munkának köszönhetően pedig lehetőség nyílik az aprólékos kivizsgálásokra, a csúcsminőségű diagnosztikai eszközök segítségével és a különböző szakterületek közötti átjárással teljes képet kaphatunk a kezdő állapotról és nyomon követhetjük a változás hatékonyságát.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!