Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ájurvéda, az öngondoskodás legmagasabb szintje - interjú Soponyai Jánossal

2023. november 29.

9 perc olvasás

ELLE

ájurvéda táplálkozástudomány soponyai jános

Támogatott tartalom

Ájurvéda, az öngondoskodás legmagasabb szintje - interjú Soponyai Jánossal
© Soponyai János

Soponyai János MSc életmódkutatóval az egészségtudatosságról és az ájurvédikus öngondoskodás megvalósításának szükségességéről és lehetőségeiről beszélgettünk.


Az életmód egy összetett fogalom, amihez sok minden tartozik és eléggé széles területet ölel fel. Át tudja ezt látni egy ember, egymagában? Valójában, mit kutat egy életmódkutató?

Valóban széles a spektrum és sok összetevőből áll. Elsősorban kell hozzá egy erőteljes, holisztikus szemlélet. Alázat, amihez társul egy nagy adag segítő szándék, tudásvágy és a szükséges, stabil tudás. Táplálkozástudománnyal, Ájurvédával és a mentális egészség filozófiai és egészségtudományi vonatkozásaival foglalkozom. A mentális oldal tekintetében a korai (Számkhja, Buddhizmus) és a kortárs filozófiák (egzisztencializmus, Heidegger) ide kapcsolódó meglátásait, illetve a test egészségének oldaláról az Ájurvéda és a modern tudomány táplálkozástudományi eredményeit kutatom azzal a céllal, hogy olyan életmódot mutassak fel az embereknek, amellyel képesek egy jobb életminőséget és hosszabb életet megvalósítani. A PhD értekezésem témája is ez.

Hogyan jön létre a szintézis? Hogyan lehet összeegyeztetni a korai és a kortárs filozófiákat, az Ájurvédát a modern tudománnyal? Vannak kapcsolódási pontok?

Pontosan ez a feladat, összeilleszteni a régi ismereteket az újakkal. Megvizsgálni mindent a legapróbb részletekig és ezekből a részletekből kiválogatni a leghasznosabbakat, amelyekkel maximálizálni lehet az emberi egészség megtartását vagy helyreállítását. Metaforával élve, válogatok a gyöngyök és a drágakövek között, amelyekből a legszebb ékszert állítom össze a viselője örömére.

„Szerencsére itt van nekünk az emberiség egyik felbecsülhetetlen kincse az Ájurvéda és a rendíthetetlen filozófiai alapja a Számkhja, ami részletesen feltárja a formák világát.”

 A Buddha tanításaihoz semmi kétség nem fér a szellemi egészség és életvitel tekintetében, illetve figyelembe kell venni Viktor Frankl és Martin Heidegger munkásságát is. Így jön létre a szintézis. Az Ájurvéda ebben az élen jár, mert a tudásával egymaga lefedi a teljes területet. Minden más már csak kiegészítés.

Egészséges étkezés

A magyar lakosság körében nem igazán ismertek a keleti filozófiák és egészségügyi rendszerek, mint például az Ájurvéda is. Miben különbözik, illetve miben nyújt mást az Ájurvéda, mint például a modern orvoslás?

Az Ájurvéda, sok évezreddel ezelőtt Indiában megjelent komplex, mélyen spirituális és teljes egészében holisztikus egészségügyi rendszer, ami a természet alapvető működését leképezve az emberiség számára, az egyensúly és a harmónia elvén alapul. Jelen korunkra ketté vált a hagyomány és a tudomány. Régen ez egy volt, de mostanra különváltak és a tudomány nem néz jó szemmel a hagyományra. A magam részéről a hagyomány és a tudomány integrációja mellett vagyok, hiszen mind a kettőnek van létjogosultsága és vannak egészen kimagasló megoldásai. 

„Itt is a szintézis lenne a leginkább célravezető megoldás, ahol mind a két oldal, a tudása legjavát adná a közösbe, aminek a legnagyobb nyertese maga a felhasználó, a gyógyulásra váró ember lenne. Véleményem szerint ennek kellene lennie a legfőbb vezérlő elvnek.” 

Mindazonáltal a hagyományos rendszerek már átmentek a legerősebb és legkíméletlenebb teszten, ami nem más, mint az idő. Ha nem tudnák a dolgukat már megette volna őket az idő vasfoga és belepte volna őket a feledés homálya. Visszatérve a kérdéshez, az Ájurvéda behozhatatlan előnye a jelenleg regnáló egészségügyi rendszerekkel szemben elsősorban az, hogy holisztikus szemmel tekint a páciensre, azaz egyben vizsgálja a tudat-elme-test tengelyt és azok kölcsönhatásait. Emellett minden olyan megnyilvánulása, amivel harmóniát teremt egy kibillent egészségi állapot helyreállítása során, azt személyre szabottan hajtja végre. Ezt nagyon fontos tudni. Teszi mindezt annak biztos tudatában, hogy bár az emberek lehetnek hasonlóak, de mégsem egyformák. Ezért, nem azonos módon reagálnak a sztenderd eljárásokra és ajánlásokra. Ez teljesen kézenfekvő, hiszen ugyan azt a méretű nadrágot nem adhatjuk rá mindenkire és nem járhat mindenki ugyan abban a cipőben sem. Különböző problémákkal, hátterekkel és kapcsolatrendszerekből érkezünk és ezeket mind figyelembe kell venni egy terápia vagy ajánlás alkalmával.

Olvasás

Szóba kerültek a sztenderd eljárások és ajánlások. Mi az, hogy sztenderd ajánlás? Van ezekkel valami probléma?

Elsősorban az, hogy nem tesznek különbséget az emberek között. Egy kalap alá vesznek mindenkit. Egy sablon, olyan, mint egy 38-as konfekció kosztüm. Lesz olyan, akire jó lesz, de többen lesznek olyanok, akikre nem. A sztenderdek nem egyediek, uniformizáltak, általánosak és sajnos nem személyre szabottak. Vegyünk például egy általánosan elfogadott sztenderd dietetikai ajánlást: együnk naponta ötször.

 „Vannak olyan testalkatok, amelyek számára ez lesz az optimális táplálék bevitel, mivel az emésztőrendszerük gyors, a testfelépítésük okán nem képesek tárolni az energiát, ezért nekik hasznos, ha naponta több alkalommal táplálkoznak. De lesznek olyanok, akinek lassú az emésztésük, képesek bőven tárolni energiát. Ennek okán ritkábban kell táplálkozniuk így számukra a napi ötszöri táplálékbevitel kifejezetten káros.”

Az összetételről nem is beszélve. Ha tudományosak akarunk lenni és megvizsgáljuk a napi ötszöri táplálékbevitel normál eloszlás függvényét a testalkat és a hatékonyság tekintetében, akkor azt látjuk, hogy a harang alakú, görbe alatti területnek a jelentős része nem tartozik bele, a például 70 és a 100% hatékonyságot lefedő területbe. Azok számára, akik az 50% alatti terültbe tartoznak a testalkatuk alapján már ártalmas is lehet ez az ajánlás.

„A jó hír az, hogy az Ájurvéda személyre szabott ajánlásával bárki bekerülhet a leghatékonyabb övezetbe, mert az kifejezetten róla szól.”

Az lesz az övé, neki készült. Olyan ez, mint a méretes szabóság, minden ajánlás a páciensre van szabva a leghatékonyabb működés érdekében. És ez az élet minden területére érvényes nem csak a táplálkozásra. Ez a személyre szabott, holisztikus gondoskodás az egyik fontos összetevője az Ájurvédának, ami miatt messze magasan kiemelkedik az egészségügyi rendszerek közül.

Ezek alapján az Ájurvéda rendszerszintű alkalmazása egy ésszerű megoldás lehetne a hatékony egészségügyi megoldások tekintetében?

Igen, az egy nagyon bölcs döntés lenne, mivel valóban egy hatékony, gyors és olcsó megoldás, de én nem hiszek a rendszerszintű változásban.

„Én abban hiszek, hogy egyéni elhatározás alapján bárki dönthet úgy, hogy a saját kezébe veszi a sorsát, a saját egészségét és gondoskodik magáról. Erre bárki képes, akiben felébred a szándék ez iránt.”

Az egészségügyi ellátórendszerek hatékonysága közismert, ennek okán az öngondoskodás megvalósítása még soha nem vált ennyire fontossá, mint napjainkban. Elemi érdekünk, hogy törődjünk magunkkal, mert más nem igazán fog. Bárki, akinek a tudata megnyílik erre, bárki, aki teret ad a tudatában ezeknek az ismereteknek, az képessé válik az Ájurvéda évezredes bölcsességének segítségével, egy egészségügyi problémákkal jóval kevésbé terhelt életvitel kialakítására - az öngondoskodásra -, amivel képes lesz a legjobbat adni önmagának, ezáltal a legjobbat kihozni önmagából. Olyan helyzet jön létre, ahol mindenki nyertes. Nyertes az egyén, nyertes a környezete, a családja, a munkáltatója, a társadalom, az állam. Ez azért így elég jól hangzik.

Jó közérzet

Tételezzük fel, hogy valakiben felébred a kíváncsiság vagy már maga a szándék és nyitottá válik az Ájurvéda megoldásainak irányába. Szeretne tájékozódni egy egészségügyi kérdésben vagy szeretne hozzájutni azokhoz az ismeretekhez, amelyekkel képessé válik az öngondoskodásra. Aki ilyet szeretne az mit tegyen, merre induljon, hol kaphat segítséget ebben az esetben?

Ennek a legegyszerűbb módja a személyes tanácsadás. Van lehetőség konzultációra, ha valamilyen kibillent egészségi állapotnál kell visszaállítani a harmóniát és van lehetőség tematikus kurzusok formájában is elsajátítani azokat az alapvető ismereteket, amelyek a hatékony öngondoskodás megvalósításához szükségesek. Az igazság az, hogy az önmagáról való gondoskodást és a helyes életvitelt mindenkinek ismernie kellene, mert ez egy élethosszig kitartó és felettébb szükséges ismeretanyag.

„Ezért is szoktam elmondani, - ahol csak lehet – hogy az öngondoskodásnak és az egészséges életmódnak érettségi tárgynak kellene lennie a matematika és a történelem mellett. Bízom benne, hogy egyszer egy olyan valaki is meghallja majd, aki tud és akar is tenni valamit ennek érdekében” 

Nélkülözhetetlen tudásanyag annak, aki egészségben, elégedettségben és örömteli módon szeretné élni az életét. Ezért én azt javaslom, hogy mindenki kezdjen el ismerkedni és törődni önmagával, mert a teste meg fogja jutalmazni egy problémamentes élettel azt, aki megfelelő hozzáértéssel viseli gondját. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a tudás nem helyettesíthető semmivel.

Soponyai Jánossal az info@soponyaijanos.hu email címen vagy a +36303394345 telefonszámon vehetitek fel a kapcsolatot. Bővebb információkért keressétek fel a www.soponyaijanos.hu weboldalt.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket
1

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet
2

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
3

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

 Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül
4

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb
5

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is
6

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

 Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?
7

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen
8

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

ezek is érdekelhetnek

Privát látogatás: Szállodák ékköve Toscanaban

Privát látogatás: Szállodák ékköve Toscanaban

2021.05.19. 6 perc olvasás

A Toscan életérzés családban marad

Naomi Campbell bámulatos rezidenciája

Naomi Campbell bámulatos rezidenciája

2021.05.17. 2 perc olvasás

Luxus és tradíció

Borjú rakott spárgával a franciák kedvenc séfjétől

Borjú rakott spárgával a franciák kedvenc séfjétől

2021.05.17. 2 perc olvasás

Igazi könnyű, tavaszi étel

De mi ez a furcsa maszk Hosszú Katinkán?

De mi ez a furcsa maszk Hosszú Katinkán?

2021.05.16. 1 perc olvasás

Sport

Boldogság, fagylaltmúzeum a neved

Boldogság, fagylaltmúzeum a neved

2021.05.14. 1 perc olvasás

Rózsaszínben a világ

Hogyan készítsünk barna vajat?

Hogyan készítsünk barna vajat?

2021.05.13. 3 perc olvasás

Beurre Noisette süteménybe, húshoz, zöldséghez

Te vagy a párom!

Te vagy a párom!

2013.08.17. 5 perc olvasás

Zürich - Éljen az elegáns underground!

Zürich - Éljen az elegáns underground!

2012.05.08. 4 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves