Quantcast

Meddig használhatom biztonsággal a kozmetikumaimat?

Meddig használhatom biztonsággal a kozmetikumaimat?

Ha nem esszük meg a romlott ételt, vajon miért nem dobjuk ki lejárt szavatosságú kozmetikumainkat?

Árgus szemekkel figyeljük a felvágottakon és a joghurton szereplő lejárati időt, ugyanakkor a kozmetikumainkkal sokkal engedékenyebbek vagyunk. Pedig nem árt az óvatosság, mert a szavatossági idők túllépése ez esetben szó szerint a bőrünkre megy!

A lejárt szavatosságú kozmetikumok használatának következtében akár súlyos bőrproblémák is előfordulhatnak. A romlott krém használatát követően gyakran csak napok múlva jelentkeznek szokatlan tünetek: kipirosodik, begyullad az arcbőr, amit kellemetlen, égető, viszkető érzés kísér. Egyesek minden különösebb gond nélkül megússzák a lejárt kozmetikumok használatát, míg másoknál csúnya következményekkel jár. Bőrgyógyászok tapasztalatai szerint sokan nem figyelnek oda a határidők lejártára, rendeléseik során rendszeresen találkoznak ebből eredő, nehezen kezelhető bőrproblémákkal.

Honnan derül ki, hogy meddig jó? 

Az Európai Unió Kozmetikai Irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán kötelező szerepelnie a ”felbontást követő szavatosság” ábrájának – ez egy nyitott tégely, benne számmal és M (month = hónap) jelöléssel. Az ábra arról tájékoztat, hogy a felbontást követően mennyi ideig használható biztonsággal a termék. Vagyis ha a kis rajzolt tégelyben 12M megjelölést találunk, akkor felbontástól számítva 12 hónapig használhatjuk a készítményt.

Ami a tárolást illeti, általános érvényű tanács, hogy féltett kincseinket száraz, hűvös helyen tartsuk, de ne a hűtőszekrényben. A túlzott hideg ugyanis okozhat minőségi problémákat: a zsírok és a víz különválhatnak, a púder törékennyé válhat, a rúzsok színe megfakulhat. Ha mégis kétségeink támadnának, általában észrevehető, ha egy kozmetikum megromlott: a színében, az állagában vagy az illatában változás következik be. Amennyiben ezt tapasztaljuk, haladéktalanul váljunk meg tőle!

Polcgarancia a gyártótól

Arra, hogy a szállítás és tárolás a megfelelő körülmények közt történt és a polcra kerülő termék friss, maga a gyártó vállal garanciát, aki hivatalos viszonteladóinál rendszeres ellenőrzést végez. Amennyiben ennek ellenére a termékben bármilyen érzékszervi elváltozás lépne fel, vagy használata problémát okozna, a blokk ellenében az árut a vásárlás helyén kötelesek visszavenni.

Általánosságban megfelelő körülmények közt tárolva (szobahőmérsékleten, bontatlanul) a krémek, testápolók és parfümök szavatossága a felbontástól számítva 24 hónap, az önbarnítóké és a szempillaspiráloké 6 hónap, szemránckrémek, vagy regeneráló illetve anti-aging termékek esetén egyedi. A sminktermékek szavatossága sok esetekben korlátlan – ezért csak a kivételeken kell feltüntetni a lejárati időt.

A házilag készített valamint a természetes szépségápolók jóval hamarabb megromlanak, mint a készen kapható termékek, mivel nem tartalmaznak tartósítószereket. A friss élelmiszerekből készített otthoni arcpakolások, vagy a régi recept alapján kikevert természetes arckrémek még a hűtőben tárolva sem használhatók egy-két napnál tovább. Még a legértékesebb natúrkozmetikumok is árthatnak a bőrnek, ha baktériumokkal szennyeződnek és már nem csíramentesek. Többek között ez az oka annak is, hogy a bőrgyógyászatban használt, konzerváló anyagot nem tartalmazó kenőcsöket olyan kis mennyiségekben írják fel és csupán rövid ideig használhatóak a megbontott készítmények.

Meddig használhatjuk?

Parfüm

Minél nagyobb az alkoholtartalma, annál hosszabb ideig őrzi meg eredeti illatát. Ettől függetlenül a parfümöket ajánlatos egy éven belül, az eau de toilette-eket, és az eau de parfümöket két éven belül elhasználni.

Tusfürdő, habfürdő, testradír, sampon

Két évig is jók, kivéve, ha víz kerül a flakonjukba, mert úgy jóval hamarabb tönkremennek.

Testápoló

Hidegben tovább bírja, de meleg, nedves fürdőszobában is eláll fél évig.

Önbarnító

A barnító termékek legnagyobb ellensége a levegő, mert a hatóanyagok oxidálódnak, ezért fontos, hogy használat után jól visszazárjuk a tetejét - ez esetben fél évig használhatók.

Napozókrém

A maradék napozókrémet nem érdemes a következő szezonra tartogatni, mert a védelmet nyújtó fényszűrő a következő nyárra lebomlik. Csak akkor tartsuk meg, ha nem bontottuk fel.

Dezodor

A dezodoroknak van a leghosszabb szavatosságuk – addig használhatjuk, amíg ki nem száradnak.

Arckrém

A tégelyes krémek általában csak fél évig jók, az ujjunkkal ugyanis könnyedén bevihetjük a szennyeződést. Ezért is érdemes a krém kinyeréséhez spatulát használni! A tubusos krémek akár kilenc hónapig is bírják. A leghosszabb ideig a légmentesen lezárt, pumpás változat használható, két-három évig is megőrzi állagát. Ha a krém zsíros és vizes alkotóeleme különválik, vagy a kence kellemetlen szagot áraszt, dobjuk ki. Abban az esetben, ha az olaj és a víz különválik szintén azonnal dobjuk ki.

Arctisztító

A tisztítótejek szavatossági ideje két év, ám a habzó arclemosók és alkoholtartalmú arctonikok akár három évig is használhatók.

Púder

Semmi romlandó anyagot nem tartalmaz, ezért akár évekig lehet használni.

Folyékony alapozó

A folyékony alapozót és a korrektort elvileg hathavonta kellene cserélni, mert a benne található anyagok vesztenek a minőségükből. Az alapozó élettartama meghosszabbítható, ha rendszeresen megtisztítjuk a kupakját és a hűtőszekrényben tároljuk, a meleg ugyanis roncsolja az adalékanyagokat.

Szempillaspirál

Mindössze fél évig jó, utána elkezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. A használat során ne „köpüljük” a spirálkefével a festéket, mivel ezzel levegőt és baktériumokat pumpálunk a szempillaspirálba. Használat után mindig gondosan zárjuk vissza a tubust!

Szemceruza, szájkontúr-ceruza, szemhéjtus

A ceruzák olajtartalma alacsony, ezért akár három évig is eltarthatók. A szemhéjtus szavatossági ideje viszont mindössze három hónap.

Szemhéjfesték

A púder állagú szemhéjfestékek akár két évig is kibírják, de az ecsetet, vagy applikátort, amivel felvisszük, rendszeresen tisztítani, illetve cserélni kell. A krémes állagú szemhéjfestéket 18 hónapnál tovább ne használjuk, mert könnyen elszaporodnak benne a baktériumok.

Rúzs

Minél magasabb a zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik. A benne található növényi viaszok, olajok vagy állati eredetű zsírszármazékok megavasodhatnak. A rúzs ilyenkor kellemetlen szagot áraszt, és allergiás reakciót válthat ki. Általában három évig szabad használni a rúzsokat, utána jobb, ha kidobjuk.

Körömlakk

Ha szétválik az üvegben vagy felkenés után hólyagosodik vagy nehezen szárad, valószínűleg túl öreg. Növelhetjük használati idejét, ha sötét, hűvös helyen, például hűtőszekrényben tároljuk. Ha megváltozik a színe, vagy az illata, esetleg kezd beszáradni, gyanakodhatunk, hogy lejárt a szavatossága. Egy év után számíthatunk minőségromlásra.