Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

„Pattanásnak hittem, de kiderült, hogy bőrrákom van”

2023. május 23.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség személyes történet bőrrák pattanás prevenció daganatos betegség
„Pattanásnak hittem, de kiderült, hogy bőrrákom van”
© Forrás: Shutterstock

Egy Új-Zélandon élő 52 éves nő nem vett tudomást egy pattanásról az orrán, ami azonban hónapok alatt sem akart elmúlni. Később megpróbálta kinyomni, ekkor derült ki, hogy valami másról lehet szó.


Bőrrákot diagnosztizáltak annál az új-zélandi nőnél, aki pattanásnak hitte az orrán kialakuló elváltozást.

Az 52 éves Michelle Davis tavaly áprilisban észlelte a vörös dudort az orrán, és úgy gondolta, hogy ez csak egy egyszerű pattanás, ami majd elmúlik, azonban a folt elkezdett egyre jobban fájni. Egy idő után úgy döntött, megpróbálja kinyomni, hogy a genny távozhasson, azonban nem tudott eltávolítani semmit, ugyanakkor erős vérzést tapasztalt, ezért végül orvoshoz kellett fordulnia.

A bőrrák alattomosan is kialakulhat

Orvosa azonnal rákra gondolt, és egy biopsziát követően Michelle-t basaliomával diagnosztizálta – ez a bőrrák nagyon gyakori formája, amely évente több millió embert érint.

Michelle figyelmen kívül hagyta azt a figyelmeztető jelet, hogy az elváltozás nem tűnt el és nem akart meggyógyulni, ez pedig az American Academy of Dermatology szerint a rák gyakori tünete.

basalioma
Forrás: Shutterstock

A nőt azóta megműtötték, a rákos elváltozást kivették a bőrsejtek közül, az orrát pedig esztétikai szempontból megpróbálták helyreállítani, és további kezelésre szerencsére nincs szüksége.

Sosem gondolta volna, hogy rákos

Michelle elmondta, hogy amikor megjelent a piros folt az orrán, furcsának találta, hogy 52 évesen pattanása van, de nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget. Mivel egyre csúnyább lett, korrektorral takarta el, míg egy séta alkalmával a barátnője szólt neki, hogy ideje lenne megmutatnia egy orvosnak.

Azt mondtam, ez csak egy pattanás, nincs semmi baj. Korábban sosem hallottam a basaliomáról.

Mostantól évente egyszer részt kell vennie egy szűrővizsgálaton, ugyanis nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására, miután egyszer már túlesett rajta. Azért osztotta meg a történetét, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és arra buzdítson másokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül az el nem múló pattanásokat.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves