Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PÁRKAPCSOLAT

4 kérdés, amit fel kell tenned a partnerednek válás előtt

2023. február 05.

3 perc olvasás

Kovács Gréta
válás kapcsolat párkapcsolat párkapcsolat szakaszai partner
4 kérdés, amit fel kell tenned a partnerednek válás előtt
© Shutterstock

A szakértők összeállították azt a pár kérdést, amit válás előtt nemcsak érdemes, hanem fel is kell tenned saját magadnak és a partnerednek is.


házasság utáni válás sokszor egy kapcsolat kudarcának a végső beteljesedése. Mielőtt azonban beadjátok a válókeresetet, jó ötlet lehet néhány kérdést őszintén, egyszerűen, hidegfejjel átbeszélni és megválaszolni, mindenféle tányérdobálás, kiabálás és passzív-agresszív viselkedés nélkül. A párkapcsolati szakértők most összeírták azt a 4 kérdést, melyeket válás előtt nemcsak a partnerednek, de még saját magadnak is érdemes feltenni. 

1. Még mindig szeretsz engem?

A párkapcsolati szakértők szerint sok válókeresetet azért adnak be, mert az egyik fél úgy hiszi, a másik nem szereti őt úgy, ahogyan a kapcsolat elején. Más esetben semmilyen érzelem nem befolyásolja a válókereset beadását, mégis érdemes átbeszélni saját magaddal, valamint a partnereddel is, hogy a szerelem és a szeretet mennyire van jelen a házasságban. Ha mindkettőtök szerint jelen van és menthető, akkor érdemes megmenteni. Amennyiben viszont teljesen érzelemmentes a kapcsolatotok, tovább kell lépni.

2. Mit akarsz elérni a válással?

Elsősorban saját magad számára érdemes megfogalmaznod azt, mégis mit vársz a válástól, de a partneredtől is meg kell kérdezned, miért akar elválni. Fontos, hogy tudd: a válással jelentősen megváltozhat az életed, akárcsak a partneredé. Készen állsz arra, hogy belevágj egy teljesen új életbe, amiben már nem lesz jelen a partnered? Esetleg a különköltözés ellenére továbbra is vágyakozni, gondolni fogsz rá? A válasz egyáltalán nem mindegy a párterapeuták szerint.

3. Mit gondolsz, valahogyan meg lehet menteni a házasságunkat?

Dr. Kevin Wright párkapcsolati tanácsadó szerint még a válókeres beadása előtt érdemes fogni egy üres papírt, és egy oszlopba felírni mindent problémát, ami a házasságban előfordul. A mellette párhuzamos oszlopba pedig a megoldást vagy a lehetséges megoldásokat, amikt gyógyírt jelenthetnek a problémákra. Állítólag minél több megoldhatlan probléma van egy párkapcsolatban, annál érdemesebb a válás mellett dönteni: akkor ugyanis, ha nem jut dűlőre két fél, felesleges tovább mentegetni egy kapcsolatot.

4. őszinté: Boldogabb lennél a partnered nélkül?

Ezt a kérdést rettentő nehéz és nagy felelősség is megválaszolni: nemcsak a partnered számára, hanem saját magadnak is. Elsőre talán nehéz lehet elképzelni az életed a férjed, feleséged nélkül; ezért a tényleges válás előtt érdemes lehet néhány napot, hetet, hónapot külön tölteni. Ha ezek után úgy érzed, a külön töltött idő alatt boldogabb vagy párod nélkül, érdemes a válás mellett dönteni. Amennyiben viszont sokszor éreztél magányt, vágyakozást vagy elkeseredettséget a partnered nélkül, az a szeretet jele, amiért mindenképpen megéri küzdeni egy kapcsolatban.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves