Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Párkapcsolat

Mi az a 80-20 szabály, ami minden párkapcsolatot megmenthet?

2023. január 02.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara

boldog párkapcsolat párkapcsolat szabály tanács
Mi az a 80-20 szabály, ami minden párkapcsolatot megmenthet?
© Fotó: Getty Images

Egyre többször bukkan fel a 80-20 szabály, amit sokan a tartós párkapcsolat titkának tartanak. Itt van minden, amit tudnod kell róla! 


A 80-20 szabály az elmúlt időszakban bukkant fel az interneten, annak ellenére, hogy nem számít újdonságnak. Korábban más területeken alkalmazták, ám a pszichológusok, párterapeuták úgy vélik, hogy tartós lesz tőle a párkapcsolat

Mi az a 80-20 szabály?

A 80-20 szabály Pareto olasz közgazdásztól származik, ám ő főként a gazdaság működésére és a mezőgazdasági folyamatok leírására használta. Idővel elterjedt az élet más területein, vannak, akik például a munkájuk során alkalmazzák. A lényege, hogy az energiáidnak csak a 80%-át szánd az adott dologra, a maradék 20%-ot mindig magadra kell fordítani. Legyen ez munka, barátság, vagy akár párkapcsolat. 

A lényeg az egyensúly

James Cordova szerint fontos az egyensúly, az önmagunkra szánt idő pedig lehetővé teszti a stabilabb, tartósabb, boldogabb párkapcsolat kialakítását. Vannak párok, akik túlságosan sok időt töltenek együtt, ilyenkor a felek elfelejtik, hogy milyen egyedül, vagy más emberekkel lenni. Háttérbe szoríthatják a saját szükségleteiket, ami hosszabb távon a párkapcsolat megromlását is eredményezheti. 

Fontos, hogy hangot adjunk a figyelem, a szeretet, a kényelem, a meditáció, a munka vagy a testedzés iránti szükségleteinknek, és világosan kifejezzük azokat. 

A szakértő szerint a 80-20 szabály könnyedén megmentheti a párkapcsolatot, hiszen a segítségével a felek időt szánhatnak magukra, kicsit kiléphetnek a megszokott ritmusból. A szabály mindenki számára előnyös, hiszen a külön töltött időnek köszönhetően a pár tagjai sokkal nagylelkűbbekké válhatnak

Nincs meghatározott szám arra, hogy mennyi időt érdemes külön tölteni, ám a 80-20 szabály mindenképpen irányadó lehet. Érdemes alapul venni, ám a végleges döntést mindig a pár tagjai hozzák meg.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves