Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Break up

8 dolog, ami akkor történik, ha szakítasz egy nárcisztikussal

2024. január 14.

5 perc olvasás

ELLE

nárcisztikus szakítás
8 dolog, ami akkor történik, ha szakítasz egy nárcisztikussal
© Shutterstock

Egy nárcisztikussal nem könnyű a szakítás sem.


A szakítás mindig nehéz, de ha olyannal voltál kapcsolatban, aki másokat használ és önmaga megszállottja, még nehezebb lehet. Most eláruljuk, hogy mi történik, ha véget ér egy nárcisztikussal a párkapcsolat. Az biztos, hogy elképesztő dolgokra kell számítani.

1. Ha a nárcisztikus szakít brutálisnak és hirtelennek tűnhet

Az egyik pillanatban még azt érezheted, hogy a partnered mindent megad, amire vágytál, a következőben pedig azon tűnödik az ember, hogy hol romlott el minden. Ennek az az oka, hogy a nárcisztikusok nagyszerűen játszanak szerepet, amíg kapnak valamit az áldozatuktól. Amint azonban már nincs szükségük semmire, nem okoz gondot nekik, hogy a párjukat félredobják, mint egy használt zsebkendőt. Nem kérnek bocsánatot, nem bánnak meg semmit, és könnyen lehet, hogy többé nem hallasz a nárcisztikusod felől. Ha mégis visszatér, az azért lesz, mert úgy érzi, hogy kaphat valamit.

2. Ha te szakítasz, készülj a legrosszabbra

Ha te vagy az, aki kimondta, hogy vége, akkor számíthatsz a könyörgésre és az alkudozásra. A nárcisztikusok egyenesen gyűlölik, ha elvesztik a figyelmet, ezért fel kell készülni arra a bizonyos ígéretre, hogy megváltoznak. Előfordulhat, hogy hirtelen olyan dolgokat kezdenek megtenni érted, amik miatt korábban panaszkodtál. Gyakori lehet az is, hogy a nárcisztikus ilyen helyzetben azt mondja, hogy „nélkülem elveszett leszel” vagy „soha nem fogsz találni hozzám hasonlót” .

3. A no contact fontossága

Ez azt jelenti, hogy blokkolni kell a számukat, gondoskodni kell arról, hogy a címükről érkező e-mailek a spam mappába kerüljenek, és törölni kell őket a közösségi médiából. Dr. Stephanie Sarkis mentálhigiénés tanácsadó szerint ez a legjobb megoldás, mert előbb-utóbb a nárcisztikus megtalálja a módját, hogy visszatérjen. A legjobb lehet akkor, ha üzenetben történik a szakítás, hogy ne tudjanak tovább manipulálni.

4. Búcsú másoknak is? 

A szakértők szerint meg kell fontolni, hogy a közös ismerősöket is eltávolítjuk a közösségi médiából, legalábbis azokat, akiket a nárcisztikuson keresztül ismertünk meg. Lehet, hogy durvának tűnik, de néha jobb, ha teljesen friss a kezdet. Minél több kapcsolatotok van még egymással, annál több lehetősége van a nárcisztikusnak, hogy valahogyan visszacsússzon az életedbe. Sőt, arra is használhatják a barátaikat, hogy féltékennyé tegyenek.

5. Emlékeztetned kell magadat, hogy miért ért véget 

Előfordulhat, hogy többször is szünetet kell tartanod, és emlékeztetned kell magad arra, hogy miért ért véget a párkapcsolat. Amikor szakítasz valakivel, néhány szelektív jó emlék áradhat vissza, ami miatt akár még a megbánás érzése is kialakulhat. Ezek az érzések általában hamisak, és nem reprezentálják a kapcsolatot. Segíthet az is, ha leírod magadnak, hogy miért döntöttél a szakítás mellett.

6.  A gyász jelen lesz

A gyász fontos része lesz a felépülésednek, ezért fogadd el, amikor megjelenik. Ha azonban elég indokot találtál, hogy kimondd azt, hogy vége, akkor emlékeztesd magad arra, hogy ezeknek az érzéseknek nagy része valószínűleg valami hamis dologra épült. Mindazonáltal valószínűleg erős érzelmi köteléked volt és van a nárcisztikushoz, és csak az idő képes begyógyítani ezt a sebet. Örülj azonban annak, hogy sikerült kilépned a mérgező környezetből.

7. Fókusz arra, ami boldoggá tesz 

A legfontosabb, hogy önmagadra kell összpontosítanod egy toxikus kapcsolat után. Szánj időt egy új hobbira, ismerkedj új emberekkel, tölts több időt a barátaiddal és a családtagjaiddal. A lényeg, hogy te legyél az elsőszámú prioritás az életedben. Egy nárcisztikus társaság sok energiát emészt fel, és bizalmatlanná tehet a jövőben az új embereket illetően. A nárcisztikussal háttérbe szorultak az igényeid, de most tied lehet a pálya.

8. Rá fogsz jönni a legnagyobb igazságra

A gyógyulás alatt tudni fogod, hogy egy párkapcsolatnak nem kellene bántalmazónak és mérgezőnek lennie. Ha eljön az ideje, új embert fogsz találni. A randevúzás a gyógyulás fontos része. Ennek ellenére nem szabad rögtön arra számítanod, hogy a következő férfi az életedben biztosan a Nagy Ő lesz. Akárhogy is, de úgy fogsz már randizni, hogy olyan érzés lesz, mintha hosszú idő után ismét friss levegőt szívnál. Ráadásul valószínűleg jobban megérted saját határaidat, mint korábban, ezért jobban tiszteled magad, és felismered, ha valaki nem úgy bánik veled, ahogy szeretnéd.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves