Quantcast

Incredible women

Rajzák Kinga: „A modellkedést kizárólag eszközként használtam”

Rajzák Kinga: „A modellkedést kizárólag eszközként használtam”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Rajzák Kinga multimédia-újságíróval, volt modellel beszélgettünk.

Kicsúfolták és körberöhögték osztálytársai a 13 éves dunaszerdahelyi lányt, amikor a külföldi osztálykiránduláson odalépett hozzá egy ügynök a budapesti Westendben. Ilyen szép vagy, olyan szép vagy, modellkedned kellene – hallgatta meglepetten, de soha nem hívta fel a kezébe nyomott számot. Bő év múlva egy pozsonyi moziban érte utol ismét a sorsa. „Megint leszólított egy ügynökség munkatársa ugyanazzal a szöveggel. Nekem soha, senki nem mondta korábban, hogy szép vagyok, végül megadtam neki az anyám számát. Szerencsére a barátaim épp popcornt vettek, így amikor látták a távolból, hogy valakivel beszélek, azt lódítottam nekik, hogy csak útbaigazítást akart az illető.” Némi tanakodás után úgy döntöttek az édesanyjával, talán belefér egy kis fotózás az életükbe. Az első nyári szünetében mindjárt 

2 hónapot Oszakában modellkedett (ezt is elhallgatta a sulijában), majd jött a sorban Tajvan (2 hónap), aztán Tokió (1,5 hónap). Közben átiratkozott egy győri gimibe, de ott sem érezte jól magát. „Terrorként éltem meg az állami középiskolákat. Szlovákiában gyíknak csúfoltak és magyarnak, Győrben leszlovákoztak. Az egyetemen éreztem magam először embernek, külföldi egyetemre járni katartikus élmény volt.” Egy szélvészgyors évtized alatt keresztül-kasul repülte a világot. 

A Prada, a Dolce & Gabbana, a Kenzo, a Balenciaga arca lett, szerepelt mások mellett a Vogue Italia, az Elle, a Harper’s Bazaar címlapjain, kifutózott Yves Saint Laurent-nak, Jil Sandernek. Komoly karriert épített fel, pályája csúcsának szerényen mégis azt tartja, „emberi” viszonyba került Alexander McQueentől Alber Elbazig a divat néhány földi istenével.

Ez az időszak számára elsősorban mégsem erről szólt. „Tulajdonképpen mindenkit becsaptam. A modellkedést kizárólag eszközként használtam, a megkeresett rengeteg pénzt egyből befektettem a tanulásba, a saját jövőmbe.” Tizenkét év alatt négy egyetem következett, a közepén egy méretes csavarral. A Goldsmiths College után a London School of Economics and Political Science tanára marasztalta, hogy folytassa egy PhD-vel. Közben a modellkedés egyre több konfliktussal járt a sminkszobába Focault-val a hóna alatt járó Kingának. Egyik nap iskolapad, aztán este repülővel irány Dél-Korea, két nap múlva megint suli. „Egyre több mindenre nemet mondtam a tanulás miatt, és sokszor elegem volt abból, hogy állandóan félmeztelen vagyok, a hajamat százszor átfésülik egy nap, a körmeim szinte eltűnnek. Gyakran maskara voltam, egy bazári majom.” A tudományos szövegek mellett elkezdett magazinokba írogatni, ami megváltoztatta az életét. „Tiszta nyelven sokkal szélesebb réteghez szólhattam. Rájöttem, az újságíró élete a legjobb a világon.”  

A New York Universityn kezdte tanulni a szakmát, majd a Columbián folytatta, itt már bejött az életébe a dokumentumfilmek forgatása. Tehetsége gyorsan csúcsközelbe emelte: 2019-től a CNN-hez került, és két legenda mellett mélyítette a tudását. Fareed Zakaria műsorában kutatott, majd átment Richard Quest mellé, aki hamarosan a maga híresen ízes stílusával már Kinga szövegeit is olvasta világszerte sokmilliós nézőtáborának. Aztán a járvány mindenkit hazaparancsolt, így ideiglenes bázisa egy darabig most Budapest, de már megvan a vízum, készül vissza New Yorkba. A kényszerpihenő alatt egy határokat átívelő EU-projekten dolgozik a magyar nők elleni erőszakot és ennek jogi vonatkozásait kutatva, plusz magyar lapokba készít videóriportokat a homoszexuálisok örökbefogadásától az ellenzéki előválasztásig. Másfél évtizednyi nyugati lét után megdöbbenti, hogy itt alapvető emberi jogokért kell még sokaknak küzdeni.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.